Aktualno
StoryEditor

Nastavljen pad zaposlenosti u industriji

02. Siječanj 2017.

Broj zaposlenih u hrvatskoj industriji u studenom prošle godine bio je 0,3 posto manji nego u listopadu, dok je u odnosu na studeni 2015. godine smanjen za 0,6 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Podaci DZS-a za prvih jedanaest mjeseci 2016. godine, pak, prema istom razdoblju godine prije, pokazuju da je broj zaposlenih u industriji pao za 0,4 posto, no istodobno je proizvodnost rada porasla za 5,1 posto.

>>>Sve manje zaposlenih u industriji, ali proizvodnost rada raste

U prerađivačkoj industriji, u kojoj radi više od 91 posto ukupnog broja zaposlenih u domaćoj industriji, u studenom je na mjesečnoj razini broj zaposlenih pao za 0,2 posto, a na godišnjoj razini za 0,4 posto, uz porast proizvodnosti rada za 5,2 posto.

U okviru prerađivačke industrije, na godišnjoj je razini najznačajnije, za 10,3 posto, smanjen broj zaposlenih u proizvodnji rafiniranih naftnih proizvoda, dok se u proizvodnji metala bilježi pad broja zaposlenih za 5 posto. No, riječ je o djelatnostima koje imaju manji udio u ukupnom broju zaposlenih (od 0,8 i 2,1 posto).

Pad od 2 posto u prehrambenoj industriji

U proizvodnji prehrambenih proizvoda, čiji je, pak, udio u ukupnoj zaposlenosti u industriji veći od 15,5 posto, u studenom se broj zaposlenih smanjio za dva posto prema istom mjesecu 2015. godine.

Najveće povećanje broja zaposlenih na godišnjoj razini, za 4,8 posto, zabilježen je istodobno u proizvodnji gotovih metalnih proizvoda, osim strojeva i opreme.

U rudarstvu i vađenju je na mjesečnoj razini broj zaposlenih u studenom pao za 0,2 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 0,1 posto, dok je na međugodišnjoj razini zaposlenih u rudarstvu i vađenju bilo 6,3 posto manje, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji 0,4 posto manje.

Podaci o proizvodnosti rada pokazuju, pak, da je u rudarstvu i vađenju proizvodnost rada u prvih jedanaest mjeseci prošle godine porasla za 5,4 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 6,4 posto prema istom razdoblju 2015. godine.

14. travanj 2024 05:10