Aktualno
StoryEditor

Ne postoji ‘ne mogu‘ kad se studenti upuštaju u poduzetničke vode

29. Srpanj 2018.

Komunikacija s korisnicima (community management) i digitalni marketing samo su neke od poslovnih ideja s kojom se studenti Visoke škole Nikola Šubić Zrinski iz Zagreba upoznaju na prvoj godini studija Ekonomija poduzetništva.

Uvidjevši sve prednosti takvoga plana rada, Ivan Perić, student prve godine te škole, prepoznao je poduzetničku priliku i to mnogo ranije nego što je završio školovanje.

>>>Spoj poduzetništva i IT tehnologije – online studij kao medij komunikacije s iseljeništvom

Ivan je tako sada u završnom procesu registracije poduzeća koje će se baviti komunikacijom s korisnicima i digitalnim marketingom.

Pametna investicija

Do poslovne ideje došao je proučavajući trendove u svijetu, pri čemu je naglasak stavio na relativno niska ulaganja i što veći doseg na potencijalnom tržištu. Ono što odlikuje to zanimanje stvaranje je i jačanje odnosa između tvrtke i njezinih proizvoda i usluga.

Uz relativno niska ulaganja, a s potencijalno velikim dosegom na tržištu, student Ivan Perić otvara tvrtku koja će se baviti komunikacijom s korisnicima i digitalnim marketingom, danas ključnim aktivnostima za uspjeh poduzeća. Do poduzetničke ideje vodio ga je spoj teorije i prakse u školovanju.

– Potreba za digitalizacijom, podizanjem svijesti o brendu i uspostavljanjem dvosmjerne komunikacije s korisnicima dovela je do digitalnog marketinga i community managementa, aktivnosti koje više nisu pitanje izbora, već su ključan faktor uspjeha poduzeća – kaže Perić, ističući da digitalni marketing za tvrtke znači pametnu investiciju i učinkoviti marketinški kanal.

Važnost prilagodbe

Ivan ne krije da ovaj posao voli i radi zbog toga što nije vezan uz ured te ga može raditi bilo gdje. Internet mu omogućuje da radi u Zagrebu gdje studira, u Šibeniku ili pak na Šolti za koju ga, osim porijekla, vežu i lijepe uspomene iz djetinjstva.

>>>Uspješno završen projekt ‘Kako postati društveni poduzetnik’

Iako je početak rada tvrtke predviđen tijekom ljeta, Ivan se već informira i obrazuje uza studij o djelatnostima s kojima će se baviti te stječe kontakte.

Pokretanje tvrtke za digitalni marketing rezultat je proučavanja svjetskih trendova. Treba znati jačati odnos između tvrtke i korisnika.

– Nadam da ću do kraja studija usavršiti svoje znanje i sposobnosti kako bih mogao sam voditi i širiti poduzeće, a kasnije i zaposliti jednu do dvije osobe koje će raditi sa mnom – govori Perić, kojem je oduvijek želja biti poduzetnik, ali jednako tako prepoznaje važnost prilagodbe potrebama i izazovima na tržištu, čak i ako to, kako objašnjava, zahtijeva odlazak u inozemstvo.

>>>Teorija i praksa na istom mjestu – studenti koji vode stvarna poduzeća za vrijeme studija

Spoj teorije i prakse vidi kao prednost koja će mu koristiti najviše nakon završetka studija, kao korisno iskustvo i pomoć u snalaženju na tržištu rada.

– Suradnja s Visokom školom Nikola Šubić Zrinski pomogla mi je kod ostvarenja ideje i želje jer sam dobio potrebno teorijsko znanje, a tu je i ogromna pomoć koju dobivamo u mentorstvu naših profesora, što omogućuje lakše napredovanje i usavršavanje – ističe Perić i uz osmijeh dodaje kako kod njega ne postoji ‘ne mogu‘ jer smatra da su ključ uspjeha trud, rad i velika želja.

07. lipanj 2023 10:23