Aktualno
StoryEditor

Neb Chupin: U holivudskim studijima snimat će se film o uspjehu hrvatskog džema od smokava

11. Veljača 2018.

Ovoga bi proljeća trebalo početi snimanje prvoga holivudskog filma nadahnutog životnom pričom nekog domaćeg poduzetnika, futurističke fikcije o dječaku s mediteranskog otoka koji kreće u epsku potragu kako bi spasio obiteljski smokvik od lihvara. Film priprema Neb Chupin, poduzetnik o kojem je Lider pisao prije osam godina kad je još uhodavao posao i počinjao osvajati američko tržište. Danas je Neb Chupin ili Nebojša Čupin i holivudski producent, a njegova tvrtka Hermes International iz sela Sračinca pokraj Varaždina plasirala se među najuspješnije proizvođače džemova na tom izazovnom tržištu.

>>> Ivica Miljak: Sedam milijuna uloženih eura osiguralo je put maslinova ulja do Kine i Amerike

Amerikanci su zavoljeli džem od smokava koji je Chupin pod brendom Dalmatia plasirao na police tamošnjih trgovačkih lanaca, i to pokraj sireva, pokrenuvši tako potpuno nov gastronomski trend.

Hermes International, čije su sjedište i tvornica u selu Sračincu pokraj Varaždina, u SAD-u se izborio sa snažnom konkurencijom i plasirao među najuspješnije proizvođače džemova na tom izazovnom tržištu. No Nebojša Čupin, koji je amerikanizirao i svoje ime, na tome ne staje – širi lepezu proizvoda i promidžbu.

– Htjeli bismo hrvatsku priču ispričati u Americi jer je naš hrvatski proizvod ondje uspio. Kad Amerikanac vidi da je džem od smokava na filmu, znat će da je to ono što je on kušao sa sirom pa će reći: ‘Idemo vidjeti kako je taj proizvod nastao!‘ Film će se temeljiti na istinitoj priči, ali malo ćemo ga i uljepšati, stavit ćemo priču u neko drugo doba. Holivudski su producenti zainteresirani i očekujemo da će snimanje na lokacijama u Vodicama, Splitu, na Braču, Hvaru i Kornatima početi u svibnju. Još razgovaramo s poznatim holivudskim glumcima kao što su Christopher Walken i Donald Sutherland – otkriva Chupin, kao i da će u filmu biti ispričana priča koja počinje njegovim djetinjstvom tijekom kojega je provodio ljeta kod svog djeda Bože u Vodicama i pomagao mu u radovima u polju.

Među američkih deset

Od vodičkog polja do uspjeha džema na policama američkih trgovačkih lanaca put je bio dug i, naravno, pomalo trnovit. Prije negoli se otisnuo u poduzetničke vode, Chupin je u SAD-u završio studij strojarstva i radio u nekoliko velikih tvrtki. Prvi poduzetnički pokušaj bili su uvoz i distribucija hrvatskih čokolada, maslina i maslinovih ulja u SAD, neuspješan zbog velike konkurencije iz Europe. Poduzetnički uspjeh počinje tek s džemom od smokava, najprije u suradnji s domaćem proizvođačem, a poslije i samostalno. Prije dvije godine u Sračincu je sagrađen proizvodni pogon u kojemu radi pedesetak radnika, u sezoni sedamdesetak, i u kojemu se na godinu proizvodi oko tisuću tona različitih proizvoda od voća, najviše džemova.

>>>Vladimir Tomaić: Problemi za Runolist počeli su s plasiranjem sira na police trgovačkih lanaca

– Naš glavni proizvod i dalje je džem od smokava, ali nije više zastupljen kao prije. S njim smo se prije dvadesetak godina počeli probijati na tržištu u gurmanskom smjeru. Predstavili smo Amerikancima taj proizvod ne kao klasičan džem, nego kao džem koji se sljubljuje sa sirevima, i u Americi se trend uhvatio. Dobili smo ideju, prepoznali potencijal, počeli ulagati u marketing, smišljati recepte i u Americi je to postala posve nova kategorija hrane. Sada se svi bore na tržištu s džemovima od nekog voća koje je dobro miješati sa sirom. Biznis sa sirevima u SAD-u je golem, a danas na američkom tržištu postoji desetak džemova od smokava, među njima i glavni američki brendovi koji se nikad nisu vezivali uza sireve; sada su i oni na policama pokraj sireva. Ipak, drugi smo prema prodaji i kao mali proizvođač iz Hrvatske probili smo se među deset najjačih američkih brendova. Ušli smo u sve trgovačke lance. Gdje god se prodaju sirevi, ondje je i naš proizvod – kaže taj poduzetnik, kao i da je američko tržište i dalje najpotentnije.

Na njemu prodaju oko 70 posto svojih proizvoda, ali posljednjih godina raste prodaja i na domaćem tržištu, posebno u turističkoj sezoni.

U Hrvatskoj – Dida Boža

Dida Boža bio je inspiracija za naziv brenda pod kojim džemove i druge proizvode tvrtka plasira na domaće tržište. – Kad smo razmišljali o smjeru kojim ćemo ići na hrvatskom tržištu, shvatili smo da je bolje početi s pričom o klasičnom džemu, ali s brendom koji ima vrijednost. Promijenili smo etiketu, nazvali brend Dida Boža i u Hrvatskoj brzo doživjeli uspjeh. Početak je bio iznenađujuće dobar, nekoliko godina bilo je izvrsno, a onda je našu priču shvatila i konkurencija pa se nametnulo pitanje kako ostati prvi – priča nam Chupin o počecima proboja na domaćem tržištu na kojemu posljednjih nekoliko godina posao vodi njegov mlađi brat Petar Krvarić, koji se također školovao u SAD-u, a radno iskustvo stjecao na marketinškim pozicijama u ovdašnjoj turističkoj industriji. Stečena znanja i vještine ulaže danas u razvoj brenda.

>>>Marko Kalčić: Čavlima se osvaja Balkan, klinovima za kampiranje Europa

– Posljednjih godinu dana radili smo na osobnosti brenda, njegovu modernom licu. Na društvenim mrežama komuniciramo s pratiteljima potičući ih na akciju i sudjelovanje u stvaranju brenda. Nastojimo ih inspirirati da osmišljavaju pjesmice, sugeriraju recepte, daju ideje. Ljude pozivamo i u svoje prodavaonice, ondje im predstavljamo nove proizvode – otkriva Krvarić dio marketinške i prodajne strategije u kojoj posljednjih godinu dana važnu ulogu imaju i tri trgovine otvorene u Zagrebu, Vodicama i Šibeniku. Njihove proizvode moguće je pronaći i na policama gotovo svih ovdašnjih trgovačkih lanaca.

Vlastiti voćnjaci ili ne?

Da nije bilo američkog tržišta, Hermes International, koji je lani uprihodio pedesetak milijuna kuna, nikad ne bi opstao na hrvatskom tržištu, najviše zbog kasnog plaćanja, gotovo dampinških cijena, uvjeta i ostalih pritisaka koje nameću trgovački lanci, zbog čega su propali mnogi mali proizvođači.

– Trgovački lanci kvalitetni su nam partneri, ali ima pritisaka koji nameću što će se staviti na police. Donedavno su uzimali i dodatni novac za širenje asortimana, povećanje broja trgovina i obvezatan doprinos za marketing. Naravno da je i njima u interesu naručiti od nas proizvod koji se prodaje, no svi žele uzeti što veći udio u najprodavanijem proizvodu, ali to je sve pitanje dogovora – govori Krvarić i dodaje kako nije tajna da se proizvodi Dida Boža najbolje prodaju tijekom ljetne turističke sezone i da su turistima zanimljivi i kao suvenir koji će ponijeti iz Hrvatske.

>>>Ivan Milišić: Sapunoteka se razvijala korak po korak, bez kredita i marketinga

Voće za svoje proizvode Hermes International nabavlja u cijeloj regiji jer prvorazrednog i ekološki proizvedenog voća u Hrvatskoj nema dovoljno. U dugoročnom je planu i vlastiti uzgoj, ali braća poduzetnici još promišljaju je li im pametnije upustiti se u sadnju voćnjaka pa imati kontrolu nad cijelim procesom od njive do police u trgovini ili se fokusirati na ono u čemu su se do sada pokazali dobrima, ostavljajući drugima bavljenje poljoprivredom koja za ostvarenje vrhunskih rezultata zahtijeva stopostotnu posvećenost. U planu je također jačanje prodaje u još nekim zapadnoeuropskim zemljama u kojima će pokušati preslikati američki model, kao i pokretanje online trgovine kako bi proizvodi bili dostupni u cijelom svijetu.

19. travanj 2024 00:04