Aktualno
StoryEditor

Nema straha od onečišćenja mora nakon sudara brodova u Uljanikovu brodogradilištu

14. Studeni 2017.

Nema bojazni od većeg onečišćenja mora nakon što su se u ponedjeljak u krugu pulskog brodogradilišta Uljanik uslijed orkanske bure sudarili brod-platforma i manji brod za opskrbu gorivom koji je potonuo, a bio je napunjen s 14 tona dizela, doznaje se u Stožeru kod iznenadnih onečišćenja mora Istarske županije kojim zapovijeda pulska Lučka kapetanija, u kojem kažu kako manju naftnu mrlju drže pod kontrolom.

Nakon pucanja privezne užadi na novogradnji "Apollo", taj brod-platforma je otplutao prema gatu "Molo Carbone" gdje su na vezu bili Brodospasovi brodovi za opskrbu platformi, te je udario u jedan od tih brodova po imenu "Silni", koji je potonuo.

>>>Rossanda: Uljanik nije poslovao po Agrokorovu modelu

Taj je opskrbni brod upravo prije nekoliko dana napunjen s 14 tona dizela, koji je prijetio da će iscuriti iz potopljenog broda.

U Stožeru i utorak navode kako je naftna mrlja koja se pojavila na površini mora vjerojatno posljedica masnoće ulja sa samoga broda jer, ističu, rezervoari nisu propustili.

Zbog vremenskih neprilika i jake bure koja puše na području Istre brod nije moguće još izvući, ali vjerojatno će se izvući do kraja tjedna, do kada bi se vrijeme trebalo smiriti.

>>>HAC pušta u promet spojnu cestu za Ploče, projekt vrijedan 56,5 milijuna kuna

- Do trenutka kada će tegljač odvesti ‘Silnog‘ na sigurno potopljeni brod je osiguran priveznom užadi uz pristanišni gat, gdje će se odraditi i izvlačenje goriva ukoliko bude potrebno, izvijestili su iz Stožera.

Inače, odmah po potonuću Lučka uprava Pula je za aktivnosti u slučaju onečišćenja mora angažirala pulsku Javnu vatrogasnu postrojbu i tvrtku specijaliziranu za komercijalno uklanjanje onečišćenja iz mora i morskog okoliša.

30. travanj 2024 08:47