Aktualno
StoryEditor

Nenad Bakić: Ove godine u fondu za mirovine nedostaje 18,6 milijardi kuna, 2020. će 20,2

29. Lipanj 2018.

Uz zakone vezane uz zdravstvenu reformu, Vlada ujesen planira donijeti i ‘paket’ zakona iz mirovinske reforme. Predsjednik Vlade Andrej Plenković objasnio je kako je to dio reforme zdravstvenog sustava gdje će se ići i na funkcionalno objedinjavanje bolnica, racionalizaciju troškova, na objedinjene javne nabave i mehanizme kontrole i smanjenje cijene lijekova. Nenad Bakić, na portalu Eclectica.hr, izračunao je koliko fali novca u fondu za mirovine i na koliko će narasti dug do 2020.

>>>Plenković za jesen najavio paket zakona iz mirovinske reforme

- Ne razumijem kakva bi točno trebala biti predložena reforma mirovinskog sustava, pa ju ne bih ni komentirao. Međutim, pokazujem problem kojeg ona pokušava riješiti. Pogledao sam kako se kreće manjak u Hrvatskom zavodu za mirovinsko ‘osiguranje’ (kao što ste već valjda shvatili, niste si uplaćivali nikakvo osiguranje, nego se nadate da će u tom sustavu netko sutra uplaćivati za vas), napisao je Brkić.

Bakić je izračunao razliku između novca uplaćenog u mirovinski fond i novca isplaćenog iz mirovinskog fonda te je dobio razliku od 18,6 milijardi kuna koliko će ove godine nedostajati HZMO-u, sljedeće godine nedostajat će 18,9 milijardi, a za 2020. Bakićeva projekcija manjka novca za isplatu mirovina je 19,2 milijarde kuna.

Napomenuo je da se iz HZMO isplaćuju i dječji doplatci od oko 1,4 milijardi kuna godišnje, uz to sam HZMO ima rashode, koji iznose oko 300 milijardi kuna godišnje, pokazuju to podaci iz financijskih izvješća HZMO-a.

>>>Hrašćanec: Problem je odlazak mladih koji pune mirovinski i zdravstveni sustav

- Sad na to nasadite demografske projekcije i bit će vam jasno u kojem smjeru ovo ide. Nešto se svakako mora poduzeti, kazao je Bakić.

Ova će godina za OMF-ove skoro sigurno završiti oko nule ili negativno, a zbog strukture njihova portfelja slično će biti i u idućima, piše Bakić.

28. travanj 2024 13:04