Aktualno
StoryEditor

Neobrijane noge švedskom modelu priskrbile ‘hrpetinu gnjusnih prijetnji‘

07. Listopad 2017.

https://www.youtube.com/watch?v=elDe_kHYTb8

Rušenje društvenih normi ma koliko benigne one bile nije lako. U to se uvjerila i švedska fotografkinja i digitalna umjetnica Arvida Byström pozirajući u ulozi modela za Adidasovu kampanju Originals’ Superstar ‘čupavih‘ nogu. Fotografije iz tog promotivnog paketa izazvale su salve gnjeva na internetskim mrežama i priskrbile joj ‘hrpetinu gnjusnih prijetnji‘, prenosi Guardian. Byström je nakon brojnih prijetnji i ružnih komentara na svom Instagram profilu uz fotografiju iz spornog videa objavila poruku sažaljevajući sve one koji nisu ‘savršeni‘ jer je njihovo iskustvo života na ovome svijetu zasigurno prilično tužno.

"Ja sam zdrava bjelkinja, istovjetnog spolnog i rodnog identiteta (eng. cis body) na čijem je tijelu samo jedna nekonvencionalnost - malo dlačica na nogama. U doslovnom smislu zbog toga su mi stizale prijetnje silovanjem u inbox. Ne mogu ni zamisliti kako je to kada nemaš sve te privilegije i pokušavaš bivati u ovome svijetu. Šaljem ljubav i podsjećam vas da nemaju svi ista iskustva ‘bivanja osobom‘."

Unatoč bujici negativnih kritika, mnogi su je podržali u izazivanju duboko ukorijenjenih predodžbi o tome kako žena treba izgledati. Šveđanka je po tome i poznata s obzirom na to da u svojem fotografskom opusu često propitkuje kult ženstvenosti i rodne standarde koristeći se takozvanom ‘girly‘ estetikom, u prijevodu, koristi puno ružičaste. Poziranje neobrijanih nogu nije bila iznimka za potrebe reklame. Dvadesetšestogodišnja Byström redovito pozira tako da su dlačice u prvom planu, a ne libi se pokazati ni celulit.

"Smatram da se ženstvenost obično stvara na temelju naše kulture tako da svi možemo raditi ženstvene stvari i biti ženstvene. Držim da se u današnjem svijetu toga jako plašimo," izjavila je Šveđanka u Adidasovom videu.

26. travanj 2024 05:22