Aktualno
StoryEditor

‘Neslučajan uspjeh‘: Međimurje sedma regija svijeta u strategiji privlačenja stranih ulaganja - FT

01. Ožujak 2018.

Međimurje je u specijaliziranom izdanju Financial Timesa "fDi Magzine", koje prati i uspoređuje investicijska kretanja na svjetskoj razini, svrstano među prvih deset među regijama s manje od milijun i pol stanovnika, u kategoriji kvalitete strategije za privlačenje stranih ulaganja.

Međimurje je sedmo, u konkurenciji 146 lokacija koje imaju manje od 1,5 milijuna stanovnika.

>>>Lider invest 2017: Proglašene najbolje proizvodne investicije u Hrvatskoj

Jedina smo županija koja je 2014. imala BDP veći nego 2008., a u tom razdoblju zabilježili smo najveći rast plaća u Hrvatskoj, izjavio je Posavec.

Na konferenciji za novinare u Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje, međimurski župan Matija Posavec izjavio je da se takve nagrade ne dobivaju slučajno već su plod višegodišnjeg i sustavnog rada na privlačenju ulaganja, promicanju međimurskog gospodarstva i jačanju poduzetničkog okruženja.

Najveći rast plaća u Hrvatskoj

Iznio je brojke koje po njegovu mišljenju pokazuju zašto je fDi Magazine svrstao Međimurje u TOP 10 regija budućnosti.

>>>Već treću godinu rastu ulaganja u medijsko oglašavanje, web najprimamljiviji

"Jedina smo županija koja je 2014. imala BDP veći nego 2008., a u tom razdoblju zabilježili smo najveći rast plaća u Hrvatskoj" izjavio je Posavec.

Osvrnuo se i na pozitivnu vanjskotrgovinsku bilancu kazavši kako Međimurska županija ima dvostruko veći izvoz od uvoza. Govoreći o porastu zaposlenosti istaknuo je kako je u protekle četiri godine otvoreno novih 2500 radnih mjesta.

>>>Mate Rimac: ‘Proaktivna’ Srbija dobila lukrativni natječaj na koji se Hrvatska nije ni prijavila

Za ovogodišnji izbor fDi Magazin je prikupio podatke o 489 lokacija (301 grad, 150 regija, 38 lokalnih partnerstava) u pet kategorija: gospodarski potencijal, radno okruženje, troškovna efikasnost, infrastruktura i pozitivno poduzetničko okruženje.

Odgovarajući na pitanje koje su prednosti Međimurja u odnosu na druge regije, rekao je da su to geografski položaj, visoka razina komunalne infrastrukture, efikasna javna uprava i prije svega izuzetno radišni ljudi.

"Najbolja preporuka su investitori koji su već duže vrijeme kod nas. Ne samo da nisu otišli već proširuju svoju investicije otvarajući nove pogone i povećavajući zapošljavanje" poručio je Posavec.

Neslučajan uspjeh

Direktorica Regionalne razvojne agencije REDEA-e Sandra Polanec Marinović također je ocijenila kako uspjeh Međimurja nije slučajan.

"Izrađena je strategija za privlačenja izravnih stranih ulaganja, pojednostavljena birokracija, a provodimo i ‘post-investment care‘, to jest pratimo ulagača i nakon investicije" izjavila je.

>>>Pavić: Investicije su ključ razvoja; Jurčić: Nismo na radaru ulagačima

Za ovogodišnji izbor fDi Magazin je prikupio podatke o 489 lokacija (301 grad, 150 regija, 38 lokalnih partnerstava) u pet kategorija: gospodarski potencijal, radno okruženje, troškovna efikasnost, infrastruktura i pozitivno poduzetničko okruženje.

Strategije za promicanje ulaganja ocjenjivale su se na temelju prijava kojih je pristiglo 146.

>>>Izazovi javnog sektora: Javne investicije mogu biti pokretač privatnih

Najboljom regijom prema strateškom promicanju ulaganja, odnosno regijom budućnosti proglašeno je šire područje Helsinkija.

05. prosinac 2022 18:15