Aktualno
StoryEditor

Netflix u pohodu na Hollywood

21. Listopad 2017.

Iduće godine Netflix planira pustiti 80 filmskih naslova, što je dvostruko više u odnosu na proizvodnju pojedinih velikih holivudskih studija. Ove godine pustili su oko 40 filmova, a zanimljiva je i činjenica da planirana potrošnja za izvorni sadržaj iduće godine iznosi između 7 i 8 milijardi dolara za televizijske serije i filmove. Prema pisanju portala The Street, ove godine Netflix je izdvojio oko 6 milijardi dolara, što je više od bilo kojeg drugog pojedinačnog operatera, osim najveće sastavnice Walt Disneya, ESPN-a.

>>>Prihodi Netflixa skočili 30 posto, cijena dionice rekordna

Novost je i da Netflix više neće licencirati filmove Disneyevog Lucas Filma i Marvela, a iz Scripps Interactive Networks početkom godine su najavili kako neće obnoviti ugovor o licenci s Netflixom.

Ipak, 80 filmova koje planiraju pustiti je fascinantna brojka, pogotovo ako se uzme u obzir da je Time Warner izdao 36 filmova u 2016., a Sony Pictures 27, kao i Luions Gate Entertainment. Iz Netflixa su kazali kako im je potrebno više izvornog sadržaja za održavanje i rast poslovanja.

Mnogi filmovi koje Netflix planira iduće godine prikazivati bit će niskobudžetni, anime i dokumentarci. No, isto tako jedan od novih filmova je Bright u kojem glavnu ulogu tumači Will Smith.

Očigledno je kako je Netflix sadašnjost i budućnost televizije, a pretplatničku bazu čini 109 milijuna korisnika diljem svijeta koja godišnje raste po dvoznamenkastoj stopi. Netflix nastoji prilagoditi svoju filmsku strategiju te daje priliku svim filmašima koji se žele pridružiti distribucijskoj mreži.

>>>Netflix i Marvel najavili povratak Punishera

U usporedbi s televizijom, filmski biznis je znatno izazovniji, no Netflix ima prednost zbog svog poslovnog modela u usporedbi s kućama Warner Bros i Sony Pictures. Netflix će u jednom periodu u budućnosti kupiti filmski studio, a nagađa se kako će to biti Lions Gate koji se trenutno prodaje.

18. travanj 2024 11:06