Aktualno
StoryEditor

Ni za Uljanik neće kazneno odgovarati članovi nadzornog odbora

22. Svibanj 2019.

Posljednja šestorica od četrnaestorice osumnjičenih Uljanikovih menadžera su puštena su u ponedjeljak na slobodu. Među njima je i predsjednik Uprave Uljanika Gianni Rossanda, koji je bio samo član nadzornog odbora u jednoj od Uljanikovih tvrtki-kćeri. Županijski sud u Rijeci ukinuo im je istražni zatvor. No nitko od njih nije bio samo član Nadzornog odbora pulskoga brodogradilišta.

Menadžerska pozicija rizičnija je od nadzorničke. Čini se da članovi nadzornog odbora, u ovom slučaju, ali i u drugima, nemaju nikakvu odgovornost. Naime, do sada, a razgovarali smo s nekoliko pravnih stručnjaka, nije zabilježeno (barem pravnici ne znaju za taj primjer) da je član nekog nadzornog odbora odgovarao za štetu koja je nastala u kompaniji.

Pravni stručnjaci, iako djelomično podijeljeni u nekim mišljenjima, jedinstveni su u jednome – odgovornost postoji.

Prema zakonskoj regulativi koja je na snazi, nadzorni odbor odgovoran je za nadziranje poslova kompanije, može pregledavati i ispitivati poslovne knjige i dokumentaciju društva, blagajnu, vrijednosne papire i slično; glasuje odnosno odobrava godišnja financijska izvješća društva.

Mnogi, čini se, svoju ulogu ne shvaćaju ozbiljno. Svjedoci smo da se u nadzorne odbore, pogotovo u tvrtkama u državnom vlasništvu, ali i u vlasništvu jedinica regionalne i lokalne samouprave, biraju ljudi koji za to nemaju kompetencija. Primjerice, čelnik Jadranskog sindikata Boris Cerovac do 2013. bio je član Nadzornog odbora Uljanika. Nakon uhićenja menadžera netko je postavio pitanje i o njegovoj odgovornosti. On je odgovorio da je to igrokaz, da su se u tome nadzornom odboru jako trudili da ne prima naknadu za rad. Nakon što ih je tužio, Vrhovni sud utvrdio je da mora primati naknadu.

Ni u snu nisam odgovoran – ustvrdio je Cerovac.

Pravni stručnjaci s kojima smo razgovarali kažu da to baš i nije točno, barem iz onoga što mogu pročitati iz medija.

– Ako je znao što se događa u Uljaniku, ili je trebao pokrenuti to pitanje na sjednici Nadzornog odbora ili dati ostavku. I postavlja se pitanje što je uopće radio. Nije sve kaznena odgovornost, ali možda može biti prekršaj – kaže nam pravni stručnjak.

Više o odgovornosti nadzornih odbora zbog štete u kompaniji pročitajte u novom broju tiskanog i digitalnog Lidera.

24. travanj 2024 02:37