Aktualno
StoryEditor

Niedermayr-Kruse: Manjak kompetencija kontrolera ključan je uzrok neučinkovitosti

08. Studeni 2016.

Koje kompetencije se očekuju od modernog kontrolera u svom je govoru na 4. međunarodnoj konferenciji o kontrolingu objasnila Rita Niedermayr-Kruse, članica Upravnog odbora Međunarodne grupe za kontroling (IGC), koja je u svojoj najnovijoj publikaciji objavila standardiziran model kompetencija za kontrolere, poznatiji kao IGC model.

- Većini kompanija nedostaje sustavan pregled kompetencija kontrolera i stoga dolazi do poteškoća koje uključuju nedovoljno znanje, neučinkovitost zaposlenika, slabu motivaciju, povećavanja obima posla uz isti broj zaposlenika, istaknula je Niedermayr-Kruse, članica Uprave austrijskog Instituta za kontroling. Kako bi se doskočilo ovim problemima potrebno je ustanoviti okvir kompetencija i upravljanje njima, a sve počinje utvrđivanjem misije kontrolera.

Svaka tvrtka može složiti različit niz kompetencija koje trebaju imati njihovi kontroleri s obzirom na specifičnost posla koji obavljaju. Manje od polovine kompanija koje su sudjelovale u jednom istraživanju Deloittea ima sustavno definirane i transparentne kompetencije kontrolera.

Suvremeni razvoj kontrolinga trebao bi se ostvariti kroz četiri koraka: usvajanjem nove paradigme u radu svakog kontrolera - od eksperta do partnera u upravljanju, izgradnjom elemenata IGC kompetencijskog modela, implementacijom upravljanja kompetencijama za kontroling te primjenom za razvoj kontrolera.

Uspješne kompanije sustavnije upravljaju potrebnim kompetencijama kontrolera, a bihevioralne osobine važnije su im od znanja i tehničkih zahtjeva. Stoga ne čudi što će u budućnosti sve važnije biti kompetencije poput dubokog razumijevanja poslovanja, sposobnosti postavljanja kritičkog izazova, komuniciranja i uvjeravanja. Naravno, poboljšanje liderskih kompetencija uvijek će biti od velike važnosti. Prema nizu raznih studija, liderstvo je iznimno bitno u kontrolingu, ali to liderstvo obuhvaća i vođenje projekata, izvješćivanje o suradnji s drugima i slično.

[caption id="attachment_245765" align="aligncenter" width="750"]Puna dvorana 4. međunarodna konferencija o kontrolingu okupila je 170 sudionika.[/caption]

Rita Niedermayr-Kruse je na primjeru Telekoma Austrija objasnila kako nastaju kompetencijski profili kontrolera u određenim funkcijskim grupama.

- Pri izradi kompetencijskih profila kontrolera uzima se u obzir cjelovita slika, ali i opće te specifične kompetencije. Kada radite na profilima kompetencija, možete pripremiti zgodnu analizu, ali neće biti koristi ako se ona ne primijeni. Potrebno je sveobuhvatno analizirati sve te, osim kompetencija, uzeti u obzir i financijske aspekte, kazala je članica Upravnog odbora IGC-a.

Biovega ima najbolji kontroling projekt u 2016. godini

Pojasnila je i kako se tijekom samih razgovora unutar tvrtke o potrebnim kompetencijama kontrolera može puno napraviti.

- Manjak svijesti o kompetencijama je nešto što se može brzo promijeniti. Treba raditi na širenju svijesti kako bi svi akteri bili usmjereni na razvoj i poboljšanje tih kompetencija. Pitanje kompetencija u kontrolingu itekako je povezano s upravljajućom strukturom poduzeća i već i sami razgovori s liderima tvrtke mogu puno koristiti. Ako se prilika za takve razgovore propusti, bit će vidljive posljedice. Nesporno je da manjak kompetencija kontrolera predstavlja ključan uzrok neučinkovitosti u tvrtkama, zaključila je svoje izlaganje Niedermayr-Kruse.

Prezentaciju možete pogledati ovdje.

Moderatoricu konferencije Jasminu Očko zanimalo je kako je nastala publikacija IGC-a u kojem je predstavljen kompetecijski model kontrolera.

- Na jednom događanju IGC-a u Munchenu razgovarali smo o kontrolingu s mladim studentima kojima obrazovanje po završetku fakulteta ne završava, nego tek počinje. Zapitali smo se koje su odgovornosti IGC-a u tom kontekstu. i shvatili da se moramo pozabaviti samim korijenom svega - vještinama i kompetencijama. Postoje druge funkcije unutar tvrtke kojima se valja pozabaviti, ali mi smo počeli s kontrolerima jer oni imaju ulogu pokretača, agenta promjene. Naša iskustva mogu pomoći kompaniji u nizu drugih područja, na primjer mogu se iskoristiti u segmentu financija, objasnila je Niederemayr-Kruse izvor inspiracije IGC-a za ovo hvalevrijedno izdanje.

12. travanj 2024 16:23