Aktualno
StoryEditor

Ninčević-Lesandrić o bespovratnom sredstvima: 84 dana nitko nije pogledao tko traži i zaslužuje novac

29. Rujan 2017.

Saborska zastupnica Mosta nezavisnih lista Ivana Ninčević-Lesandrić zatražila je stanku u Hrvatskom saboru kako bi govorila o problemu natječaja bespovratnih sredstava E-impuls, vrijednom 250 milijuna kuna. Naime, ovaj natječaj je dočekan s oduševljenjem kod mikro i malih poduzetnika i mjera je izrazito dobro pogođena o čemu govori broj prijava, njih 2099. Pohvalila je ovu mjeru, jer naprosto do nje mikro i mali poduzetnici nisu imali natječaj na koji bi se mogli javiti, isto tako sama natječajna dokumentacija bila je maksimalno pojednostavljena.

"Međutim, sustav očito nije bio spreman za toliki broj prijava, čime zapravo dolazimo do apsurda hrvatske stvarnosti - mjera pogođena, novac iz EU fondova postoji, a proces od zatvaranja natječaja do odluka započinje ni manje ni više nego demonstracijom kaosa u kojem je sustav,"  istaknula je Ivana Ninčević-Lesandrić u svojem izlaganju.

84 dana

"Naime, prema odgovoru MINGPO u svojim hodnicima, uredima, arhivima ili gdje već drži prijave koje skupljaju prašinu od zatvaranja natječaja 30.9.-23.12.2016. Osamdeset četiri dana je proteklo bez da je ijedan projektni prijedlog pogledan, a sve to dok su zaposlenici i MINGPO uredno dobivali plaću. Te činjenice govore kako se rukovodi procesima u ministarstvu ministrice gospodarstva Martine Dalić. Na jutrošnjoj sjednici Odbora za regionalni razvoj zastupnica Ninčević-Lesandrić pitala je ministricu Žalac je li svjesna da su četiri mjeseca stajali u hodniku i ministrica je odgovorila: ‘Da, svjesna sam‘."

EU fondovi: Iskoristili smo tek 15 posto od 10,7 milijardi eura za razdoblje 2014.-2020.

"Sustav je pokazao nespremnost na odgovor onima koji svoju plaću zarađuju na tržištu rada u realnom sektoru i netko bi trebao snositi odgovornost za činjenicu da 84 dana dok se poduzetnici bore s uvozom, visokim bruto 2 plaćama, odlasku kvalitetnih radnika u inozemstvo, dok oni oni za čije se plaće izdvaja porez se ponašaju ovako neodgovorno. Na čelu tog procesa je ministrica Dalić kojoj smo povjerili i veće stvari poput INA-e, HEP-a, Povjerenstva za strateške investicije, Agrokor!"

„Dok su se jednim telefonskim pozivom financirali megalomanski loši projekti, u isto vrijeme ostavili ste stup hrvatskog gospodarstva da stoji u hodnicima i skuplja prašinu. U Hrvatskoj kada zakaže sustav nema odgovornosti, a tolike su osobe na plaćama u javnom sektoru, mislim da je vrijeme da se to promjeni da odgovornost dobije ime,“ zaključila je Ivana Ninčević-Lesandrić.

28. travanj 2024 05:27