Aktualno
StoryEditor

Ninčević Lesandrić: Poduzetnika početnika osloboditi svih nameta

06. Veljača 2019.

Prije nego uputi u saborsku proceduru i javno savjetovanje nacrt Zakona o poduzetnicima početnicima i startup tvrtkama, saborska zastupnica Ivana Ninčević Lesandrić (Most) održat će 8. veljače u 14 sati u HUB385 radionicu na kojoj će ga predstaviti. Na radionicu su pozvani i poduzetnici jer Ninčević Lesandrić prije nego što pusti zakon u proceduru želi čuti konstruktivne prijedloge ljudi koji znaju što znači biti poduzetnik i koji su i imali startup tvrtku, a koje bi se moglo uvrstiti u zakon.

-  S obzirom da sam prije političkog djelovanja bila poduzetnica, osnivačica i predsjednica privatne Poduzetničke potporne institucije (PPI) i kroz njeno djelovanje sudjelovala u pokretanju više od 300 tvrtki i obrta, ono što mogu primijetiti kao najveći problem poduzetnika početnika su prevelike obveze u počecima poslovanja. Kako je to u drugim državama članicama, a i u svijetu regulirano na način da početnici imaju slobodu pokušaja i dođe li do neuspjeha ne ostaju vječni dužnici državi, odlučila sam na jednaki način predložit kroz izmjene zakona takve uvjete i našim poduzetnicima početnicima. Naš cilj treba biti da se za početak bar približimo statistici Europske unije u kojoj mikro i mala poduzeća od ukupnog broja novootvorenih radnih mjesta sudjeluju s 84 posto – kaže Ninčević Lesandrić.

Pritom ističe da se ovim zakonom definira poduzetnika početnika i startup poduzeće. Poduzetnik početnik može se biti samo jednom u životu i takve olakšice koristiti samo tada jer samo jednom i jest poduzetnik početnik, dok se startup poduzeće može imati i 300 puta u životu. Ninčević Lesandrić ističe da je vrlo važno razdvojiti ta dva pojma. Važno je istaknuti da bi prema zakonu koji predlaže Ninčević Lesandrić, poduzetnik početnik imao priliku pokušati pokrenuti  posao i kao; redovni student, umirovljenik i nezaposleni bez posljedica koje ih mogu dovesti ispod egzistencijalnog minimuma.

- Omogućimo li poduzetniku početniku da pokrene svoju ideju, a da ga pritom oslobodimo njegove poduzetničke plaće, dakle doprinosa, poreza na dobit, ali i svih ostalih obveznih nameta i komorskih članarina, stvaramo mu uvjete slobodne od nameta u njegovoj poduzetničkoj početnoj fazi potrebne za uspjeh. U fazi početnika korištenjem ovog zakona ni u kom slučaju se ne utječe na status redovnog studenta ili učenika, pravo primanja novčane naknade za nezaposlenost nakon prijave poduzetnika početnika u Evidenciju nezaposlenih osoba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – kaže Ninčević Lesandrić.

Zakon koji će Ninčević Lesandrić uputiti u saborsku proceduru definira vremenski rok poduzetnika početnika na tri godine; prvu godinu poslovanja svi navedeni porezi i nameti umanjeni su za 100 posto, drugu za 50 posto a treću za 25 posto iznosa. Kad prođe fazu pokušaja i poduzetnik se zaposli, tad se ukidaju sve one naknade koje je imao pravo primati dok je bio u fazi – pokušaja, a student i dalje ima svoja prava studenta dok je poduzetnik.

Ovim zakonom mislilo se i na poduzetnike koji moraju u likvidaciju poslovanja, a koji ne bi morali plaćati doprinose za vrijeme trajanja procesa likvidacije koji traje i godinama. Ninčević Lesandrić drži da bi donošenje ovoga zakona omogućilo dosad poduzetnički neaktivnom stanovništvu  pokretanje vlastite poduzetničke djelatnosti i stvaranje nove vrijednosti. Za provođenje zakona nisu predviđena sredstva s obzirom na već postojeći sustav na koji se ovaj zakon nadovezuje i ne zahtijeva nikakve dodatne činidbe javnih tijela za njegovo funkcioniranje. Donošenje ovoga zakona potaknulo bi učinkovitost poduzetnika početnika tako što bi se mogli fokusirati na inovacije i razvoj projekta umjesto na administrativna ograničenja i porezne obveze.

19. travanj 2024 15:21