Aktualno
StoryEditor

Niva: Nakon 809 dana blokade tvrtka Nikice Valentića napokon u stečaju

25. Svibanj 2019.

Nakon čak 809 dana neprekidne blokade, tvrtka Niva d.d. Nikice Valentića otišla je u stečaj.

Prema presudi Trgovačkog suda u Zagrebu, otvoren je stečajni postupak, a za stečajnog upravitelja imenovana je Iva Pinjuh Stjepović s A liste stečajnih upravitelja, koja rješenje o položenom ispitu ima od 2016. godine. Trakavica stečaja krovne tvrtke bivšeg premijera Valentića traje još od 2017., kad je potkraj lipnja Fina predložila otvaranje skraćenog stečajnog postupka.

To se ipak nije dogodilo, nego je pokrenut postupak otvaranja stečaja početkom svibnja kada je utvđen iznos blokade od 23,9 milijuna kuna. Kontaktirali smo stečajnu upraviteljicu s pitanjima kolika je imovina tvrtke Niva, koliki su ukupni dugovi i hoće li se vjerovnici uspjeti naplatiti. Rekla nam je da još nema te informacije s obzirom na to da je stečaj tek otvoren, ali i da će ih iznijeti na ročištu potkraj kolovoza.

Prema javno dostupnim podacima, Niva u 2018. nije imala poslovne prihode, a na kraju godine imala je negativni kapital i rezerve od 30,8 milijuna kuna. Bivši hrvatski premijer Nikica Valentić bio je direktor i predsjednik Uprave Nive d.d. od 1997. do 2011., a potkraj 2015. postao je član i predsjednik Nadzornog odbora.

27. travanj 2024 01:19