Aktualno
StoryEditor

Nizozemci na izborima odbacili ‘krivu vrstu populizma‘, Europa odahnula

16. Ožujak 2017.

Stranka za slobodu i demokraciju (VVD) nizozemskog premijera Marka Ruttea gotovo je sigurni pobjednik parlamentarnih izbora što predstavlja veliko olakšanje za čitavu Europu koja je strahovala da će izbori u toj zemlji možda biti početak domino efekta koji će se nastaviti ove godine i u drugim zemljama Europe, pišu u četvrtak svjetske agencije.

Nakon 95 posto prebrojanih glasova birača na parlamentarnim izborima održanim u srijedu u Nizozemskoj, Rutteova VVC dobiva 33 mjesta u parlamentu, dok Stranka za slobodu (PVV) populista Geerta Wildersa dobiva 20 mjesta.

Iz Bruxellesa, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Junker čestitao je nizozemskom liberalnom premijeru na "jasnoj pobjedi" nazvavši nizozemske izbore "glasom protiv ekstremista.

Dvije su stranke na trećem mjestu s 19 parlamentarnih zastupnika - Kršćanski demokrati i Centristi D66, a iza njih nalaze se Socijalistička stranka i Zelena ljevica s po 14 mjesta.

Rutte je u prvom obraćanju svojim pristašama rekao kako je nakon Brexita i američkih izbora zaustavljena "kriva vrsta populizma", dok je mu Wilders koji nije ostvario željeni prodor u vrh nizozemske politike unatoč tomu što je njegova stranka dobila više mjesta nego na prethodnim izborima, čestitao na pobjedi poručivši da "još nije gotov s njim".

>>>Marine Le Pen: Brexit je okidač domino efekta koji će srušiti čitavu Europu

"Nakon Brexita i izbora u SAD-u, ovo je večer u kojoj su Nizozemci rekli ‘ne‘ krivoj vrsti populizma", istaknuo je u izjavi Mark Rutte.

Najveći gubitnik je Rutteov koalicijski partner, Laburistička stranka (PvdA), koja je ostvarila najgori rezultat u povijesti.

Kršćanski demokrati ostvarili su značajan oporavak. Oni su, kao i laburisti, bili glavni akteri poslijeratne politike konsenzusa u Nizozemskoj, no posljednjih su godina izgubili na popularnosti.

Druga dva velika dobitnika izbora su centristička D66 i stranka Zelena ljevica.

Nizozemski izbori zabilježili su rekordnu izlaznost birača u posljednjih 30 godina, koja je iznosila 79 posto, a na nekim mjestima poput grada Nijmeogena, birališta su morala naručiti dodatni izborni materijal i produžiti glasovanje kako bi ljudi imali dovoljno vremena za izborno izjašnjavanje.

Čestitke i olakšanje u Europi

Odbijanje protuislamske i protueuropske politike krajnje desnice na nizozemskim izborima donijelo je veliko olakšanje europskim čelnicima, posebice Francuskoj i Njemačkoj, u kojima krajnja desnica želi na ovogodišnjim izborima ostvariti značajan rezultat, potencijalno predstavljajući egzistencijalnu prijetnju Europskoj uniji.

Čestitke Nizozemskoj zasad su stigle iz Njemačke, Francuske i iz Bruxellesa.

Njemačka kancelarka Angela Merkel telefonirala je premijeru Rutteu i čestitala mu kazavši kako se veseli budućoj suradnji s Nizozemcima "kao prijateljima, susjedima i Europljanima".

Francuski predsjednik Francois Hollande čestitao je Rutteu, kazavši da će njegova vjerojatna izborna pobjeda znači i pobjedu protiv ekstremizma.

"Predsjednik Republike toplo čestita Marku Rutteu na njegovoj jasnoj pobjedi nad ekstremizmom", rekao je Hollande u priopćenju koje je objavio njegov ured.

Iz Bruxellesa, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Junker čestitao je nizozemskom liberalnom premijeru na "jasnoj pobjedi" nazvavši nizozemske izbore "glasom protiv ekstremista".

16. travanj 2024 13:48