Aktualno
StoryEditor

Nizozemci uvoze kažnjenike da popune kapacitete zatvora

02. Lipanj 2017.

Tko bi rekao da postoji i takva zamlja! Nizozemci su u 2013. godini zatvorili 13 kaznionica, a ove godine ih izvan funkcije planiraju staviti još pet.

Ukidanje kaznionica rezulultiralo je i gubitkom radnih mjesta. Procjene su kako će 2000 ljudi koji su radili u zatvorskom sustavu, ostati bez posla. Naime, Nizozemska od 2004. godine bilježi kontinuirani pad kriminaliteta, zbog čega u toj zemlji, jednostavno, nema dovoljno onih koji bi popunili zatvore.

Problem je eskalirao do te mjere da je Nizozemska prošle godine uvezla 240 kažnjenika samo da popuni kapacitete kaznionica. Nizozemski ministar pravosuđa Ard van der Steur izvijestio je parlament kako je održavanje polupraznih kaznionica preveliki trošak za tako malu zemlju.

>>> Pripuz u ‘bolničkom pritvoru’

Stope kriminaliteta Nizozemska je uspjela smanjiti liberalnim zakonima vezanim za uporabu droga, naglaskom na rehabilitaciju počinitelja i sustavom elektroničkog praćenja kretanja kažnjenika kojima se, ovisno o visini kazne i djelu koje su počinili, na zglob noge stavlja elektronička ogrlica i koje se potiče na povratak na radno mjesto.

Prema istraživanjima provedenim 2008. godine, elektronička ogrlica za pedeset je posto smanjila broj recidivista, onih koji se vrate kriminalu, nakon odslužene kazne. Rezultat? Nizozemska broji 17 milijuna stanovnika, a njih samo 11,600 je u zatvoru.

25. travanj 2024 15:04