Aktualno
StoryEditor

Njemačka prošle godine drastično smanjila potrošnju plina

05. Svibanj 2023.
Coins on top of the flag of Germany on the background of oil rigs and charts. Concept - increase in the cost of gasoline, diesel, energy in Germany. Increase in the selling price of hydrocarbons. njemačka, inflacija, rast cijena, troškovi, porast troškova, industrija, proizvodnjafoto Shutterstock

Njemačka je u 2022. potrošila osjetno manje plina nego u godini prije, a to se odnosi i na privatni i na industrijski sektor, proizlazi iz studije Centra za održivost privatnog sveučilišta Hertie School u Berlinu, objavljene u petak.

-Kućanstva, industrija i električne centrale su u drugoj polovici 2022. potrošile četvrtinu manje plina nego u istom razdoblju 2021, čime su premašeni ciljevi štednje koje su zadali njemačka vlada i Europska komisija - proizlazi iz studije.

-Činjenica da je Njemačka u usporedbi s prijašnjom godinom potrošila gotovo četvrtinu manje plina predstavlja temeljitu promjenu, mnogo veću od očekivanog - rekao je autor studije Oliver Ruhnau.

Na početku tzv. plinske krize uzrokovane ruskim napadom na Ukrajinu njemačka vlada je kao cilj navela uštedu plina od 20 posto, pet posto više nego Europska komisija.

Iz studije proizlazi da je industrija s programom uštede plina započela još u rujnu 2021, mnogo prije napada na Ukrajinu, ali s početkom rasta cijena zemnog plina na svjetskom tržištu. Kućanstva su sa štednjom plina započela u ožujku 2022., nedugo nakon početka napada.

Autori studije su došli do zaključka da je uzrok smanjene potrošnje prije svega drastično povećanje cijena plina.

-Tržišna cijena se pokazala kao efektivni poticaj za štednju, stoji u priopćenju autora studije. Istodobno se ukazuje na to da su državne subvencije za ublažavanje financijskog tereta poskupljenja energenata potrebne, ali one ne bi smjele biti tolike da smanje poticaj na štednju energije.

Njemačka vlada je tijekom prošle godine u nekoliko navrata provodila mjere ublažavanja porasta cijena energenata. Njemačka je do napada Rusije na Ukrajinu bila u velikoj mjeri ovisna o uvozu ruskog zemnog plina. U međuvremenu je ovisnost smanjena uvozom ukapljenog plina, prije svega iz Norveške, ali i Katara i SAD-a.

 

29. travanj 2024 04:39