Aktualno
StoryEditor

Njemačke tvrtke nailaze na trgovinske prepreke u poslovanju s inozemstvom

13. Travanj 2018.

Njemačke tvrtke nailaze danas na trgovinske barijere s kakvima se nisu suočile od financijske krize iz 2008. godine, pokazalo je u petak istraživanje njemačkih komora industrijskih proizvođača i trgovine DIHK.

Približno 40 posto od ukupno 2.100 kompanija koje su sudjelovale u istraživanju za 2018. godinu kazalo je da se suočilo s većim zaprekama u poslovanju u inozemstvu u proteklih 12 mjeseci.

>>>Zaposlenost u Njemačkoj raste kontinuirano 12 godina, lani najviša od ujedinjenja

U istraživanju za prošlu godinu takvu je ocjenu iznijelo njih 31 posto.

Istraživanje je provedeno u veljači, prije nego što je američki predsjednik Donald Trumpa nametnuo carine na uvoz čelika i aluminija i predložio carine na uvoz kineske robe, na što je Kina uzvratila najavom odgovarajućih mjera na niz proizvoda iz SAD-a.

Među glavnim zaprekama u poslovanju njemačke su tvrtke izdvojile stroge propise za izdavanje certifikata i sigurnosne zahtjeve, te veće carine.

Unatoč povećanim zaprekama, četvrtina kompanija očekuje poboljšanje poslovanja s obzirom da globalno gospodarstvo ostaje u uzlaznoj putanji zahvaljujući oporavku u eurozoni, Sjevernoj Americi i mnogim azijskim zemljama.

>>>Ifo: Poslovna klima u Njemačkoj osjetno pogoršana u veljači

Tek u svakoj desetoj tvrtki očekuju pogoršanje, pokazala je anketa.

Na najveće prepreke nailaze u Rusiji, na Bliskom istoku, u Sjevernoj Africi, Turskoj i Kini, pokazali su rezultati najnovijeg istraživanja DIHK-a.

Aktualni trgovinski obračun Kine i SAD-a prigušuje i prognoze za njemački izvoz. koji već pokazuje određene slabosti, te je u veljači zabilježio najveći pad na mjesečnoj razini u više od dvije godine, podsjeća Reuters.

Iz DIHK-a napominju da - uz Trumpov animozitet prema slobodnoj trgovini - neizvjesnost njemačkim kompanijama kontinuirano stvara i očekivani izlazak Velike Britanije iz EU-a.

26. travanj 2024 12:12