Aktualno
StoryEditor

Nobelovac Deaton: Globalizacija nije niti približno opasna kao automatizacija

26. Prosinac 2016.

Ekonomist Angus Deaton, prošlogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za rad na području zdravlja, tumačenja bogatstva i nejednakosti, u intervjuu za Financial Times kaže da su roboti i automatizacija puno opasnija prijetnja čovječanstvu od globalizacije.

- Meni se globalizacija ne čini prvorazredno štetnom i meni je jako teško ne promišljati o milijardi ljudi koji su izbavljeni iz siromaštva kao njen rezultat. Ja mislim da globalizacija ne predstavlja niti približnu prijetnju kao roboti. Teško je pomisliti da Mark Zuckerberg uistinu nekog osiromašuje jer se bogati Facebookom, no samovozeći automobili su nešto sasvim drugo - rekao je Deaton u osvrtu na teoriju da je predsjednik pred inauguracijom Donald Trump pobjedu odnio jašući popularni val nezadovoljstva usmjerenog na neoliberalno oslobađanje tržišta i globalizaciju.

[caption id="attachment_251213" align="alignleft" width="233"] Angus Deaton[/caption]

Slično je upozorenje prošlog tjedna stiglo iz Bijele kuće iz koje su ocijenili da napredak robotike i umjetne inteligencije ima potencijal "izbrisati milijune radnih mjesta" u tvornicama i industrijama, uz moguće jačanje nejednakosti.

Tekovine "Četvrte industrijske revolucije"

Svjetski ekonomski forum (WEF) je početkom godine predvidio da će "Četvrta industrijska revolucija" preobraziti svijet kakav poznajemo upravo zahvaljujući automatizaciji i robotici. Prognoziran je gubitak pet milijuna radnih mjesta do 2020. godine. Slične je zaključke donijelo dubinsko istraživanje Citibank i Sveučilišta Oxford prema kojem automatizacija prijeti uništavanju 77 posto poslova u Kini i 57 posto radnih mjesta u zemljama OECD-a.

Analitičari ističu da navedeni trend ne treba očekivati u budućnosti jer se može promatrati u sadašnjosti. Foxconn, ključni partner i opskrbljivač Applea, Googlea i Amazona, koji slovi kao deseti najveći poslodavac svijeta, već je zamijenio 60,000 radnika robotima. Slične poslovne planove imaju i drugi veliki igrači na globalnoj razini. Uber tako ne skriva da mu je konačni cilj uslugu prijevoza ponuditi bez vozača, a najveći američki trgovački lanac Walmart već koristiti dronove za opskrbu svojih skladišta, što je jedan od kratkoročnih ciljeva Amazona.

14. travanj 2024 00:42