Aktualno
StoryEditor

Norveška na vrhu ‘indeksa odgovornosti‘ prema prirodnim resursima

01. Srpanj 2017.

Više od 80 posto najvećih svjetskih proizvođača nafte i plina i najjačih rudarskih zemalja ne upravlja na odgovarajući način izvlačenjem prirodnih resursa, pokazuje godišnje izvješće Instituta za upravljanje prirodnim resursima (NRGI).

Šezdeset i šest zemalja su "slabe" u upravljanju tim industrijama, a manje od 20 posto zemalja postiže "dobre" ili "zadovoljavajuće" rezultate.

NRGI-ov godišnji index pokazuje da je Eritreja najgora na godišnjem popisu Instituta, dok je Norveška na vrhu, a iza nje Čile, Britanija i Kanada. Index je rangirao 81 zemlju po transparentnosti i odgovornosti u upravljanju njihovim naftnim, plinskim i rudarskim sektorima.

‘Prokletstvo resursa‘

NRGI je index odgovornosti u upravljanju prirodnim resursima pokrenuo 2013. s ciljem da se pomogne zemljama bogatim resursima da izbjegnu zamke "prokletstva resursa". Ta sintagna znači da njihova gospodarstva često ne postižu zadovoljavajući gospodarski rast zbog slabog institucionalnog upravljanja i nadzora nad prirodnim resursima.

- Dobro upravljanje ekstraktivnim industrijama ključan je korak za izlaženje iz siromaštva za 1,8 milijardi siromašnijih građana koji žive u 81 zemlji za koju smo dali procjenu, rekao je Daniel Kaufmann, predsjednik i izvršni direktor NRGI-ja, neovisne neprofitne organizacije.

>>>SAD: Big Oil predlaže da se novac od ‘klimatskog poreza’ uplati američkim obiteljima

- Ohrabrujuće je da deseci zemlja usvajaju ekstraktivne zakone i regulative, ali često njih ne prate akcije u praksi, dodao je.

Index pokazuje da su neke zemlje srednjeg dohotka, među kojima su Kolumbija, Indonezija, Gana, Mongolija, Peru, Meksiko i Bocvana, postigle dobre ili zadovoljavajuće ukupne ocjene.

28. travanj 2024 20:23