Aktualno
StoryEditor

Norveški BDP pao na početku drugog tromjesečja

13. Lipanj 2023.

Gospodarstvo Norveške smanjilo se u travnju, pritisnuto slabijom potrošnjom, izvijestio je u utorak statistički ured.

Kada se isključi proizvodnja nafte i plina, norveški BDP pao je u travnju za 0,4 posto u odnosu na ožujak kada je prema revidiranim podacima bio porastao za 0,2 posto.

Podaci pokazuju pad aktivnosti i kada se uključi energetski sektor, i to za 0,3 posto u odnosu na ožujak kada je bilježio isti postotni rast.

Potrošnja kućanstava i neprofitnih organizacija smanjila se za 1,8 posto, izvijestili su statističari, izdvojivši ipak oštar pad potrošnje dobara.

- Potrošnja dobara već se dugo kontinuirano smanjuje, ali u travnju je pala za neuobičajeno snažnih 3,3 posto -  rekao je ravnatelj statističkog ureda Pål Sletten.

Bruto investicije u fiksni kapital potonule su za 4,2 posto, a izvoz za 1,2 posto. Zamjetno je pao i uvoz, za 2,4 posto u odnosu na ožujak.

Dodana vrijednost u uslužnim djelatnostima, uključujući usluge stanovanja, pala je za 0,5 posto, najvećim dijelom odražavajući pad u sektoru poslovanja s nekretninama. Smanjena je i u industriji i u rudarstvu, za 0,1 posto u odnosu na ožujak.

U prvom tromjesečju norveški BDP realno je porastao za 0,2 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, kada se isključi energetski sektor. Na kraju 2022. uvećan je za 0,8 posto, pokazuju podaci statističkog ureda.

29. travanj 2024 05:45