Aktualno
StoryEditor

Norveški energetski div Equinor u trećem tromjesečju ostvario rekordnu dobit

28. Listopad 2022.

Norveški proizvođač nafte i plina Equinor izvijestio je u petak da mu je dobit u trećem tromjesečju dosegnula novu rekordnu razinu zahvaljujući visokim cijenama plina u Europi, snizivši ujedno procjenu rasta proizvodnje u ovoj godini.

U razdoblju od srpnja do rujna Equinorova prilagođena dobit prije poreza porasla je na novu rekordnu razinu, od 24,3 milijarde dolara. Dosadašnji rekord zabilježen je u prvom tromjesečju i iznosio je 18 milijardi dolara.

Prilagodba uključuje, između ostalog, promjenu tržišne vrijednosti financijskih izvedenica i prihod od prodaje imovine. 

Prošlogodišnje ljeto kompanija je zaključila s prilagođenom dobiti prije poreza od 9,77 milijardi dolara.

Prilagođena dobit nakon poreza također je ovog ljeta više nego udvostručena, na 6,72 milijarde dolara.

Prilagođeni ukupni prihod poskočio je 80 posto, na 43,34 milijarde dolara.

- Ruski rat u Ukrajini promijenio je tržišta energije, smanjio dostupnost energije i povećao cijene - rekao je izvršni direktor Anders Opedal u priopćenju.

- Visoka proizvodnja u kombinaciji s kontinuirano visokim razinama cijena rezultirala je vrlo dobrim financijskim rezultatima - dodao je Opedal.

Equinor je u većinskom vlasništvu norveške vlade, a ove je godine postao najveći opskrbljivač Europe prirodnim plinom, nakon što je ruski Gazprom smanjio isporuke zbog problema s popravkom turbina i oštećenja plinovoda Sjeverni tok 1 i 2 u eksploziji.

Norveška kompanija prepolovila je danas procjenu rasta proizvodnje u ovoj godini, na jedan posto, budući da će druga faza razvoja polja Johan Sverdrup u četvrtom tromjesečju krenuti kasnije no što je prvotno planirano.

Razlog su operativne teškoće na nekoliko drugih polja, ističu u Equinoru, ne navodeći kada bi proizvodnja u Sverdrupu mogla biti povećana.

24. travanj 2024 02:51