Aktualno
StoryEditor

Nova financijska injekcija: Hyundai ulaže 600 milijuna kuna u Rimac Automobile

14. Svibanj 2019.

Rimac Automobili dobili su ovih dana još jednu snažnu investiciju od 600 milijuna kuna i to od Hyundai Motor Grupe.

Hyundai Motor Company ulaže 474 milijuna kuna, a Kia Motors Corporation 126 milijuna kuna u zajednički projekt s proizvođačem automobila iz Svete Nedelje, a riječ je o suradnji na razvoju dvaju električna vozila visokih performansi do 2020. godine. Rimac će tako južnokorejskom automobilskom gigantu, čiji je godišnji prihod 250 milijardi dolara, što je četiri puta više od hrvatskog BDP-a, pomoći u prijelazu na tzv. čistu mobilnost, piše Index.hr.

Poznata je težnja Hyundai Motorsa da predvodi proces elektrifikacije u automobilskoj industriji. Jedna od ključnih mjera za postizanje tog je i realizacija cilja koji si je Hyundai zadao - na tržište izbaciti 44 elektrificirana modela do 2025.

Novom suradnjom Hyundai Motor Grupa nastoji ubrzati svoj prijelaz na čistu mobilnost i pozicionirati se kao globalni lider u vođenju ove promjene u industriji, navodi se u priopćenju.

[caption id="attachment_384976" align="aligncenter" width="750"]Hyundai Foto: Rimac Automobili[/caption]

"Rimac je inovativna tvrtka s izvanrednim sposobnostima u električnim vozilima visokih performansi. Njihovi startup korijeni i bogato iskustvo u suradnji s proizvođačima automobila u kombinaciji s tehnološkom snagom čine Rimac idealnim partnerom za nas. Radujemo se suradnji s Rimcem na našem putu prema čistoj mobilnosti", rekao je Euisun Chung, izvršni potpredsjednik Hyundai Motor Grupe.

Ostaju li Rimac Automobili u Hrvatskoj?

U intervjuu za Index.hr Mate Rimac otkriva hoće li popustiti pritiscima i preseliti pogone izvan Hrvatske.

- Dio našeg DNK je da smo u Hrvatskoj, to smo mi, ponosno pokazujemo što smo uspjeli napraviti i tako nas prihvaćaju. No pitanje je koliko je to ekonomski opravdano. Na primjer, Hrvatska ima manje od milijardu eura prihoda od automobilske industrije, dok Češka ima 52 milijarde, Slovačka preko 40. Sve te zemlje oko nas imaju stotine investicija u autoindustriju, dok Hrvatska ima jako malo i kad se gleda s te ekonomske računice, kad bi se sada kretalo od nule, analizom komparativnih prednosti raznih zemalja, ne bi se odabralo Hrvatsku.

Unatoč tome, Rimac želi zadržati proizvodnju u Hrvatskoj, ali naglašava da neće dugoročno biti većinski vlasnik te da će iz odgovornosti prema dioničarima morati donositi odluke koje su u najboljem interesu društva. Pitanje će se prije ili kasnije postaviti - činim li ja najbolje za društvo time što ga pokušavam zadržati u Hrvatskoj? Ne znam odgovor na to pitanje, kaže Rimac.

Kampus od 100 milijuna eura

Međutim, činjenica da se gradi veliki kampus za 2000 zaposlenika kako bi se riješio problem prostorne potkapacitiranosti potpiruje nadu da će Rimac Automobili ipak ostati tu gdje su i nastali.

- Odlučili smo graditi kampus koji će biti stvarno nešto posebno. Imam vrlo jasnu viziju toga, napravio sam za arhitekte upute na 100 stranica, detaljno objašnjenje što želim. Želim da to bude puno više od samo naše lokacije, da ima i javnu funkciju. Da mogu doći u naš park, u naše restorane, u proizvodnju. Vidjeti kako sve to skupa izgleda, rekao je Rimac i dodao kako bi u sklopu kampusa bili razvoj i proizvodnja, hotel za zaposlenike, smještaj za one koji dolaze izvana, proizvodnja vlastite hrane, uzgoj životinja, vrtići za djecu zaposlenika.

Jedan od uvjeta koji sam dao arhitektima jest da nema ograda, da svi mogu slobodno doći. Radi se o velikoj investiciji od 80 do 100 milijuna eura, najavio je Rimac.

20. travanj 2024 16:21