Aktualno
StoryEditor

Nova premijerka Novog Zelanda: Kapitalizam je ‘očit neuspjeh‘

23. Listopad 2017.

Novoizabrana premijerka Novog Zelanda, Joacinda Ardern, kapitalizam je nazvala neuspjehom, argumentirajući kako su beskućništvo i niske plaće najbolji dokaz tržišnog neuspjeha, javlja Independent.

Ardern sa svojih 37 godina je najmlađa osoba na čelu te države još od 1856. godine, a dužnost će preuzeti u studenom nakon što je Populistička stranka države pristala na koaliciju s Laburističkom strankom iz čijih redova dolazi Ardern.

>>>Mrak-Taritaš: Potvrđen je rođački kapitalizam, sprega privatnog kapitala i države

Stanovnici Novog Zelanda od 23. rujna čekali su imenovanje novog premijera, nakon što su nacionalni izbori završili bez većine glasova u korist jedne opcije. Ardern je obećala kako će njezina vlada povećati minimalne plaće, kao i donijeti zakone koji će raditi u cilju smanjenja dječjeg siromaštva. U svom prvom intervjuu od imenovanja kazala je kako kapitalizam nije rezultirao uspjehom, već "očitim neuspjehom".

- Imamo stotine tisuća djece koja žive u obiteljima koje nemaju dovoljno sredstava za preživljavanje, što je očit neuspjeh, kazala je novoizabrana premijerka.

Premijer na odlasku, Bill English, čija je Nacionalna stranka vladala devet godina izjavio je kako je njegova stranka potpomogla rastu gospodarstva, te producirala sve veće proračunske viškove, s čim se Ardern ne slaže.

>>>CMS: Kupujemo borbene avione, a siromaštvo prijeti 30 posto populacije

- Kako možete tvrditi da ste bili uspješni kada je gospodarstvo raslo jedva za 3 posto godišnje, a naša država ima najveći broj beskućnika u razvijenom svijetu, upitala je Ardern.

Predsjednik stranke New Zealand First, Winston Peters, kazao je kako se njegova stranka odlučila za promjenu ulaskom u koaliciju sa Laburističkom strankom, dok će Zelena stranka podržati koaliciju, no neće biti dio vlade.

16. travanj 2024 19:17