Aktualno
StoryEditor

Novi broj Lidera: Fondovskim upravljanjem državnom imovinom zaradilo bi se 10 milijardi kuna na godinu

19. Rujan 2018.

Zašto bi država bila vlasnik garaže? Zašto bi država bila vlasnik kompanije koja prodaje juhu iz vrećice? Pitanja su to koja politika, ali i privatni sektor, postavljaju već godinama. No postavljamo protupitanje – a zašto ne? Da bismo došli u poziciju postavljanja takvoga kontroverznog, mnogima i suludog pitanja, moraju se ispuniti brojne pretpostavke – koliko-toliko uređena državna uprava, ‘normalni‘ ljudi koji imaju plan za ovu državu i vizija vladajućih, da ne spominjemo zakonske pretpostavke i tako dalje.

Kad bi se sva državna imovina, vrijedna bar 32 milijarde eura, stavila pod jedinstveno upravljanje, taj ‘Croatian sovereign wealth fund‘ bio bi prema vrijednosti 27. na svijetu. Jedino treba promijeniti plemenski model upravljanja.

Procjena vrijednost imovine koja se nalazi u državnim rukama kreće se oko 32 milijarde eura. To je odokativna i neslužbena procjena koja već godinama kola u javnom prostoru, a koju nitko iz države ne može ni potvrditi ni demantirati. I mnogo je razloga za to, ali glavni je taj što se za dobar dio imovine nikada nije radila nikakva procjena. A država u svojim rukama ima sve i svašta – stanove, garaže, poslovne prostore, zgrade, poljoprivredna i građevinska zemljišta, šume, vode, udjele u trgovačkim društvima, dionice, obveznice, pokretnine...

A što kada bi se to sve stavilo pod jednu kapu? Što kada bi se sva ta imovina ‘ubacila‘ pod jedno upravljanje i tako se stvorio ‘Croatian sovereign wealth fund‘? Neslužbena procjena vrijednosti imovine penje se do 32 milijarde eura, odnosno od 37 milijardi dolara. Stvorio bi se 27. prema veličini takav fond na svijetu, pokazuju podaci Sovereign Wealth Funds Instituta. Kako bi se fondovskim upravljanjem državnom imovinom moglo zarađivati 10 milijardi kuna na godinu čitajte u novom broju tiskanog ili digitalnog Lidera.

Svoj primjerak Lidera potražite na svim kioscima Tiska i iNovina.


Pratite Lider na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

27. travanj 2024 17:59