Aktualno
StoryEditor

Novi broj Lidera - ITAS Prvomajska: Kako posluje jedina samoupravna tvrtka u Hrvatskoj

22. Kolovoz 2018.

ITAS Prvomajska posljednja je utvrda radničkog samoupravljanja u hrvatskim tvornicama čiji je opstanak pred najezdom raznih privatizacijskih i kapitalističkih ‘mutikaša‘ svojim životom branilo dvjestotinjak metalaca.

Tvornica iz Ivanca jedini je hrvatski otok ‘radničkog samoupravljanja 21. stoljeća‘, kako to naziva dojučerašnji vođa radničkog pokreta u ITAS-u Dragutin Varga koji je nedavno privremeno preuzeo funkciju izvršnog direktora. I dalje nosi radničko odijelo, a na godišnjem odmoru nije bio trinaest godina.

Ključna je godina bila 2005., kad su radnici, vidjevši da tadašnji vlasnici imaju jednu jedinu namjeru – prodati zemljište – zauzeli tvornicu, srušili zid koji ih je dijelio na podobne i nepodobne, štrajkali glađu i na kraju izvojevali pobjedu postavši vlasnicima proizvodnje. O povijesnoj borbi ITAS-ovih radnika može se mnogo toga pročitati na internetu, a u tijeku je snimanje još jednog dokumentarca.

Nas je zanimalo kako ITAS Prvomajska funkcionira danas u rukama radnika, kao posljednja kap samoupravljanja u kapitalističkoj struji.

- Živio sam u svim sustavima i mogu reći da će kapitalizam u ovom obliku propasti kao što je i svaki sustav do sada. Pokušavaju nas svrstati u onaj prijašnji samoupravni socijalizam. Ne, mi imamo samoupravljanje 21. stoljeća koje se u svijetu sve više razvija kao pokret. O bivšem sustavu o svemu je odlučivala Partija, a u ovome glavnu riječ imaju radnici koji su ujedno poduzetnici, govori Varga.

Kako je to kada sindikalac koji je oštro kritizirao direktore i sam dođe na vlast te što osigurava život tvornice gdje samim ulaskom uranjate ravno u osamdesete, saznajte u novom broju Lidera.

Svoj primjerak poslovnog tjednika Lider potražite na svim kioscima Tiska i iNovina.

26. travanj 2024 22:23