Aktualno
StoryEditor

Novi broj Lidera - Kako izaći na novo tržište i ne propasti

05. Siječanj 2017.

HDZ-ovi ministri u prošlosti su često probijali državni proračun. U Državnoj riznici tvrde da sad imaju mehanizam protiv ‘nestašnih‘. Osigurač je u Zakonu o proračunu koji za ministre, čelnike agencija i raznih državnih ureda te lokalne čelnike propisuje prekršajnu odgovornost i novčanu kaznu, a priprema se i novi zakon o Državnom uredu za reviziju koji će sankcionirati svakoga tko ne posluša njegove preporuke i naloge o čemu u novom broju Lidera detaljno piše Tin Bašić.

Kad se već sudbina Ine veže uza sudbinu HEP-a, trebalo bi procijeniti kako ipak izvući poslovnu korist iz te političke odluke. S energetskim konzorcijem ili bez njega, moguće je iskoristiti sinergiju Ininih crpki i HEP-ovih punionica. Kako smanjiti štetu od preuzimanja naftne kompanije istražili su Ksenija Puškarić i Sergej Abramov.

Ivana Tarnaj je povela razgovor sa Sandeep Kumarom, indijskim veleposlanikom u Hrvatskoj koji kaže da pažljivo prati naše startupe i inovacije. - Najvišim instancijama u Indiji šaljemo informacije o inovativnim proizvodima iz Hrvatske kao što su pametno autobusno stajalište, pametni tuš, polupodmornica, poljoprivredni dron oktokopter, samopogonska željeznica… - rekao je među ostalim veleposlanik.

Vanja Figenwald u ovotjednoj temi broja piše o ‘izvoznom filtriranju‘, korisnom alatu za hrvatske tvrtke koje na nova tržišta izlaze previše stihijski i čije odluke nerijetko ovise o spletu okolnosti.

Koliko god pojam umjetne inteligencije zvučao apstraktno, istodobno zabavno i opasno, gotovo nema tržišnog analitičara koji je nije uvrstio među glavne poslovne i tehnološke trendove 2017. - S umjetnom inteligencijom danas se dakle događa isto što se svojedobno događalo s internetizacijom i digitalizacijom: tko se njome ne zarazi i ne prikvači je u svoje poslovne strategije, za pet će godina jadikovati gdje je bio kad se pamet dijelila - piše Tatjana Vukić.

>>>Umjetna inteligencija: Poduzetnici ulaze u novu dimenziju delegiranja poslova pametnijima

Ovotjedna poslovna scena je posvećena Požeško-slavonskoj županiji u kojoj Kutjevo ima velike planove s mesnim sektorom, a požeški Agronom sustiže ga prema prihodima i od uvoznika traktora prometnuo se u velikoga poljoprivrednog proizvođača. Jaka je i požeška industrija grijaćih tijela s Plamenom i Color emajlom.

- Svi veterani hrvatskog biznisa ratni su naraštaj, odrasli su u neimaštini, školovali se uz rad. Ne vole razmetljivost, ne drže do luksuza, nego cijene štedljivost i racionalnost. Kažu da će raditi do kraja i tvrtke kojima su na čelu ostavit će djeci, - piše u uvodnoj riječi teksta autorice Sanje Mikolčević Petrušić o poduzetnicima koji i u svojem devetom desetljeću rade kao mladići.

Donosimo vam i prognoze za 2017. godinu u kojoj će pobornici europskog projekta s posebnom zebnjom pratiti francuske predsjedničke izbore jer bi njihov ishod mogao označiti kraj Europske unije.

19. travanj 2024 15:30