Aktualno
StoryEditor

Novi broj Lidera: Ministarska neodgovornost - Država lani izgubila sporove teške više od 300 milijuna kuna

05. Rujan 2018.

Da je bilo malo više odgovornosti, a poslije i sluha, država, tj. porezni obveznici, mogla je proći bolje nego što je prošla u slučaju prošlotjedne nepravomoćne presude Trgovačkog suda u Osijeku u korist Marka Pipunića. Ta nepodnošljiva lakoća odlučivanja samo je ogledni primjer uobičajenog ponašanja velikog dijela državnih dužnosnika, koji bi sigurno triput razmislili prije svoje odluke da je riječ o njihovom privatnom novcu. Ovako, prošle je godine država samo na osnovi odluka općinskih i Trgovačkog suda platila 299 milijuna kuna prema sudskim presudama.

Država uporno vodi i one sudske sporove koje će sigurno izgubiti. Ministri izbjegavaju i odgovornost i nagodbe jer naplata stiže u nekom drugom mandatu. DORH bi mogao pokretati postupke protiv bivših ministara, ali to gotovo nikad ne čini, a nema ni kompletne podatke o svome glavnom klijentu – državi.

Hoće li netko odgovarati za mogući proračunski gubitak od 38,5 milijuna kuna? Pipunićeva tvrtka Salami Aurea toliko je dobila na natječaju za novac iz Fonda za ruralni razvoj, krenula u realizaciju projekta, pa iako se pojavila vrlo ozbiljna sumnja da su natječajem stvoreni vještački uvjeti u korist Pipunićevih ad hoc osnovanih tvrtki s istom adresom Salami Aurea i Copadio, kako je zaključila kasnije i Europska komisija, činjenica je da je ispoštovala sve uvjete. Odgovornost za takav natječaj svakako snosi tadašnji ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, koji je nijekao bilo kakvo pogodovanje tim tvrtkama, ali i tvrtkama u sklopu Osatina grupe Mirka Ervačića Nove nature, Vego Plantisa i Mesne industrije Natura, kao i (tada još) Todorićevih PIK-a Vinkovci i Vupika.

Kakve i koliko neodgovornosti će porezni obveznici platiti, pročitajte u novom broju tiskanog ili digitalnog Lidera.

Svoj primjerak Lidera potražite na svim kioscima Tiska i iNovina.


Pratite Lider na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

29. travanj 2024 01:40