Aktualno
StoryEditor

Novi broj Lidera: Osobni podaci - Kako izbjeći drakonske kazne za nezakonitu uporabu

06. Srpanj 2017.

Poslodavci tvrde da troše previše za bruto, sindikati tvrde da im je neto premalen, a država je i dalje preskupa za znatnije promjene koje bi mogle usmjeriti primanja prema zapadnoeuropskim. No nitko se ne usudi prognozirati bi li ikakav rast plaća zaustavio iseljavanje, piše Ksenija Puškarić o cijeni neizbježnih povišenja plaće koju će platiti potrošači.

>>> U novom broju Lidera: Plaće – Cijenu neizbježnih poskupljenja platit će potrošači

Fenjeraši EU: Utrka za bijeg s dna s Rumunjskom i Bugarskom

Rumunjska i Bugarska nisu atraktivnija mjesta za život od Hrvatske, ali jesu tvrtkama za investiranje. Zato će Hrvatska, ako ozbiljno ne ubrza tempo promjena, uskoro slaviti otkrivanje parnog stroja, a ne lansiranje satelita, piše Vanja Figenwald.

Žarko Potočnjak: Čak i rijetke dobre reforme uspijevamo uništiti naknadnim izmjenama i dopunama

Stalno pričamo o reformama, ali kad i pokrenemo neke, za par godina poništimo efekte lošim izmjenama i dopunama. Primjerima to pokazuje naš sugovornik prof. dr. sc. Željko Potočnjak s Pravnog fakulteta u Zagrebu koji kaže da su najvažnija područja u kojima su potrebne reforme javna uprava jer je neučinkovita, dijelom korumpirana i relativno skupa za ovako malu zemlju, nefleksibilno tržište rada, mirovinski i zdravstveni sustav. Intervju koji je odradio Edis Felić može biti pouka za sve one koji odlučuju o reformama u našoj zemlji.

Osobni podaci - Kako izbjeći drakonske kazne za nezakonitu uporabu

Većina poslodavaca i menadžera još nije svjesna važnosti europske uredbe o zaštiti osobnih podataka. Do 25. svibnja 2018. svaka tvrtka treba prilagoditi upotrebu svih osobnih podataka koje obrađuje novom propisu koji žestoko štiti privatnost pojedinca i još žešće kažnjava svaku zloupotrebu. O toj vrućoj temi u novom broju Lidera piše Matilda Bačelić.

Branko Radošević: Državni poticaji pretvorili su obnovljive izvore u financijsku industriju 

Liderov novinar Sergej Abramov razgovarao je s direktorom Crodux energetike Brankom Radoševićem o poticajima za obnovljive izvore energije, otkupu te energije i Croduxovim ulaganjima u proizvodnju energije iz plina. Dotaknuli su se problema i očekivanja od postojećeg sustava, distorziji tržišta i suđenja Ivi Sanaderu.

Na tržištu nekretnina nedostaje prosječnosti

Broj prodanih nekretnina nigdje u Hrvatskoj primjetno ne raste u posljednjih pet godina, samo možda na atraktivnim lokacijama na moru i nekim mikrolokacijama u Zagrebu. To vrijedi i za cijene. Ipak, kronično nedostaje novogradnje srednje kvalitete za obitelji s prosječnim primanjima, piše Tin Bašić u prilogu Građevina i nekretnine u kojem pročitajte i članak Kate Pranić ‘Država investira, fondovi EU‘ plaćaju te temu Edisa Felića o nezdravim zgradama u kakvima stanuje svaki šesti Europljanin.

Ususret G20: Europska unija ubrzala potpisivanje trgovinskog sporazuma s Japanom

Trumpov svadljivi nastup prema Kini i Njemačkoj odguruje dvije relevantne zemlje od SAD-a i potiče stvaranje protivničkog tabora. Europska unija odavno je započela razgovore s Kanadom i Japanom, no sve se nekako poklapa u trenutku kad se Amerika samoinicijativno sve više isključuje iz sustava svjetske trgovine. Političku situaciju uoči summita G20 analizira Vanja Figenwald.

 

Navedeno i još mnogo više pročitajte u novom broju tiskanog ili digitalnog Lidera.

20. travanj 2024 14:03