Aktualno
StoryEditor

Novi broj Lidera - Poduzetnici: Zašto se sve nas u filmovima i knjigama prikazuje kao lopove?

19. Siječanj 2017.

Lider u novom broju istražuje kakvo nasljeđe ostavljaju predsjednici uprava koje se upravo smjenjuje. Imenovana političkim dekretom, nakon natječaja ili odlukom headhuntera, nova menadžerska ekipa u većini državnih tvrtki ostat će u neizvjesnom položaju jer većina ih ne zna što treba raditi, odnosno što se od njih očekuje. Problem je u tome što to ne zna ni vlasnica, odnosno država.

Otkrivamo i što se krije iza reforme burze rada na kojoj ministar Ćorić priprema oštrije mjere za nezaposlene, dok Most predlaže da se plaće u HZZ-u vežu uz broj nezaposlenih kojima je pronađen posao.

Najefikasnija služba: 26 inspektora koji nadziru proračun i koncesije utjeralo 2,5 milijardi kuna

Inspektori Ministarstva financija umjesto prekršajnih prijedloga radije naplaćuju dospjela nenaplaćena potraživanja. Svaki inspektor na godinu naplati u prosjeku 23,3 milijuna kuna, pa se može zaključiti da je Sektor za financijski i proračunski nadzor najefikasnija služba u državi. Stoga ne začuđuje što se planira povećanje broja proračunskih inspektora, piše Tin Bašić.

Web-izdavaštvo: što sve treba znati potencijalni investitor

U temi tjedna se zabavljamo smjernicama za investitore u web izdavaštvo gdje niska baza i ubrzani rast online oglašavanja sugeriraju da je vrijeme za ulaganja u portale. No usprkos optimizmu web-zajednica ne daje pokazatelje o profitabilnosti, a tu je i poslovična rizičnost investiranja u medijsku industriju…

U intervjuu tjedna, Gordana Gelenčer razgovara s ekonomskim savjetnikom SDP-a Josipom Ticom koji je, među ostalim, definirao tri glavna stranačka cilja i uputio zamjerke "nedorečenoj politici" aktualne Vlade.

Edis Felić donosi uvid u bitku za poticaje između ‘drvara‘ i ‘električara’, drvoprerađivači naime traže od države nove pravilnike i optužuju za špekulantstvo korisnike poticaja kojima je primarna proizvodnja električne energije. ‘Električari‘ pak tvrde da rade u skladu s propisima i da svojim ulaganjima pomažu i ‘drvarima‘.

Ovotjedna poslovna scena donosi reportažu iz Međimurske županije koja, ne računajući Zagreb, ima najveću gustoću poduzetnika u Hrvatskoj – 6,39 tvrtki, zadruga i obrta po četvornom kilometru, što dijelom objašnjava zašto Međimurci s malim plaćama voze nove automobile.

Poduzetnici: zašto se sve nas u filmovima i knjigama prikazuje kao lopove?

Nedavna nesreća u kojoj je neki poduzetnik skrivio smrt pješaka u Rijeci vozeći, a što drugo nego BMW, pod utjecajem alkohola i dvostruko od dopuštene brzine, nakon čega je pobjegao s mjesta nesreće, savršeno se uklapa u stereotip o poduzetnicima u Hrvatskoj o kojem smo porazgovarali upravo s poduzetnicima.

U najavi broja izdvajamo i razgovor s Charlesom N. Browerom, najuglednijim međunarodnim trgovačkim arbitrom, o arbitraži u vezi s Inom i Molom.

Novi broj Lidera potražite na kioscima ili u digitalnom izdanju.

28. travanj 2024 09:10