Aktualno
StoryEditor

Novi broj Lidera - Požari: 14 uzroka najveće štete na industrijskim pogonima

21. Veljača 2018.

Šteta od požara u Elgradovu drvnom centru u Rijeci još se utvrđuje, ali sigurni smo da će biti višemilijunska. Štoviše, u javnosti se već počelo baratati procjenom od milijun eura, pa ako se po jutru dan poznaje, i ova će godina u Hrvatskoj biti obilježena štetom na gospodarskim objektima, koja je prije dosezala 15-ak milijuna kuna. A možda će biti i veća.

Nekoliko požara u industrijskim objektima posljednjih mjeseci skrenulo je pozornost na protupožarnu zaštitu, koja često nije u skladu ni s minimalnim propisima. Otkrivamo najčešće uzroke požara u pogonima.

Lani je šteta od požara na gospodarskim objektima bila ekstremno visoka – čak 27,3 milijuna kuna – a to ponajprije zbog požara koji je nanio štetu od gotovo 18 milijuna kuna, kako stoji u evidenciji MUP-a koju smo dobili. Najvjerojatnije je riječ o požaru u pogonu za proizvodnju svijeća PC grupe u Otočcu. Da nije bilo tog požara, mogli bismo čak zaključiti da je ukupna šteta manja nego prethodnih godina, dakle 9,3 milijuna kuna, što je nastavak pada zadnjih nekoliko godina. Tako je ukupna šteta od požara na gospodarskim objektima u 2014. iznosila 16,4 milijuna kuna, godinu poslije bila je 15,2 milijuna kuna, a u 2016. ukupna šteta smanjila se na 14,3 milijuna kuna.

Gledajući pak broj požara na gospodarskim objektima u jednoj godini, i on se smanjivao – od 99 požara u 2014. do prošlogodišnja 82 požara. U MUP-u nas upozoravaju ‘da ovo nije točan broj požara u godini u Hrvatskoj, već je riječ o podacima za požare na koje je izašao Inspektorat‘. Ipak, procjenjujemo da se ne odstupa mnogo jer je Inspektorat izlazio uvijek na veća požarišta.

Više o najčešćim uzrocima požara i propisima na koje se oglušuje pročitajte u novom broju tiskanog ili digitalnog Lidera.

25. travanj 2024 04:14