Aktualno
StoryEditor

Novi broj Lidera: Prehrambena industrija - godina vlasničkih preslagivanja

02. Ožujak 2017.

Nema samo gospodarstvo problem s pronalaženjem stručnih radnika. Oreškovićeva i Plenkovićeva vlada ostavljaju mnogo kadrova koje su doveli još SDP i HNS. O novoj se garnituri, naime, HDZ i Most ne mogu dogovoriti. Danas im je na političkom tržištu rada teško naći čak i koliko-toliko kvalitetnog uhljeba… što točno priječi u pravilu popularno uhljebljivanje pročitajte u tekstu Ksenije Puškarić.

>>>U novom broju Lidera: Sumrak uhljeba - Država ne može naći ni dužnosnike ni direktore

Plinski šok Industrija će ipak platiti dio poskupljenja plina

Dramu povezanu s utvrđivanjem cijene plina za kućanstva koja se odigravala ovih dana i noći s posebnom su pozornošću pratili Liderov stručnjak za energetiku Sergej Abramov i industrijalci čije strojeve pokreće plin. Potonji su strahovali od 30-postotnog rasta cijena pa su na kraju zadovoljni što će velik dio poskupljenja platiti državni regulatori i monopolisti smanjenjem marži i naknada. Tko plaća zadržavanje dosadašnje cijene plina kućanstvima i što misle ključni igrači na tržištu pročitajte u novom broju Lidera.

Prehrambena industrija: godina vlasničkih preslagivanja

Od 1721 prehrambene tvrtke u Hrvatskoj u stranom je vlasništvu samo 81. Već sam taj broj pokazuje da tu ima mnogo meta za strane tvrtke, od kojih su im neke više nego slastan zalogaj. U prvom redu Agrokorove. Među dvadeset najvećih industrijskih proizvođača hrane u Hrvatskoj samo tri tvrtke nisu prošle pretvorbu i privatizaciju. Većini drugih upravo bi ova godina mogla donijeti novu rundu vlasničkih preslagivanja. Kakve su sadašnjost i budućnost vodećih tvrtki istražuje i rezimira Manuela Tašler.

Neiskorišten turistički i poslovni kapital ‘cvita Jadrana‘

Ovotjedna Poslovna scena nas je odvela put Grada Splita koji se teško oporavlja od pretvorbe, privatizacije i deindustrijalizacije te gospodarske i političke kerumizacije. Tek posljednjih godina od tranzitne točke nastoji postati jako turističko i tehnološko središte namijenjeno gostima i klijentima iz cijelog svijeta. Ne propustite SWOT analiza i reportažu Sergeja Abramova i Kate Pranić.

Hrvoje Stojić, direktor ekonomskih istraživanja Addiko banke: Za jače financiranje tvrtke moraju biti spremne i na promjenu vlasništva

Hrvatsko gospodarstvo zahvatio je optimizam. Makroekonomske prognoze idu tomu u prilog, naravno. A što nas očekuje u ovoj godini i što se još mora popraviti, ali i koje su prijetnje, objasnio je u razgovoru s Tinom Bašićem direktor ekonomskih istraživanja Addiko banke Hrvoje Stojić.

Andrew Dalgleish, britanski veleposlanik u Hrvatskoj: Britanska ekonomija doživljaja raste triput brže od ostatka ekonomije

U Hrvatsku dođete jer je vrijeme sjajno, hrana odlična, more kristalno čisto i ljudi vrlo ljubazni. Za klasičnu varijantu turizma imate sve. No sve više Britanaca želi nešto više, nije im dovoljno samo sjediti na plaži, plivati i jesti. Žele upoznati prirodu, doznati više o kulturi i povijesti… kaže u razgovoru za Lider britanski veleposlanik Dalgleish.

Macron: s probiznis-programom zasad jedini ozbiljan protukandidat Marine Le Pen

Politička, a dobrim dijelom i građanska Europa s pažnjom prati predsjedničke izbore u Francuskoj gdje se kao glavni rival Marine Le Pen kristalizirao bivši ministar gospodarstva u socijalističkoj vladi Emmanuel Macron. Feljton o poduzetnom i socijalno osjetljivom bivšem investicijskom bankaru u Rothschildu donosi Vanja Figenwald.

Navedeno i još mnogo više potražite u novom broju tiskanog ili digitalnog Lidera koji dolazi s posebnim prilogom ‘Media market’: Vodič za unovčivanje sadržaja.

26. travanj 2024 05:35