Aktualno
StoryEditor

Novi broj Lidera - Puklavec i Grčević: Gasfinova bitka s državom za gradnju LNG terminala

07. Ožujak 2018.

Premda se činilo da je Hrvatska na korak od gradnje LNG terminala, prosvjed više tisuća ljudi u Rijeci opet je udaljio taj projekt na uobičajeno odstojanje. Planovi su tu, proces napreduje, ali otpor lokalne zajednice prevelik je da bi se mogao ignorirati. Primorsko-goranska županija najavila je da će se izjasniti protiv Studije utjecaja na okoliš za plutajući LNG terminal u Omišlju, političku opoziciju predvode načelnica općine Omišalj Mirela Ahmetović te jaki riječki SDP-ovi ljudi, župan Zlatko Komadina i saborski zastupnik Željko Jovanović.

Državna tvrtka LNG Hrvatska pokrenula je postupak izvlaštenja dijela Gasfinova zemljišta potrebnoga za plutajući terminal, a Gasfin pokušava to spriječiti rušenjem pravomoćne lokacijske dozvole. No odlučujuće bi moglo biti stajalište lokalne zajednice.

Međutim, projektni proces plutajućeg LNG terminala još je otvoren, a u međuvremenu se na horizontu pojavljuje i alternativno rješenje – kopneni terminal, za koji partnerstvo Hrvatskoj nudi tvrtka Gasfin, čija je krajnja namjera pokrenuti proizvodnju u bivšim pogonima Dine Petrokemije.

Detaljnije pročitajte u novom broju tiskanog ili digitalnog Lidera.

27. travanj 2024 23:37