Aktualno
StoryEditor

Novi igrači: Nitko ne prodaje bolje od kućnih ljubimaca ‘influencera‘

27. Kolovoz 2017.

Njezino je ime Chloe i vrlo je uspješna marketinška ‘influencerica‘. U posljednje tri godine glumila je u spotu američkog brenda Budweiser emitiranog tijekom Super Bowla, reklamirala proizvode ‘beauty‘ kompanije Urban Decay, posjećivala elitne hotele i resorte te surađivala s Vogueom, Marthom Stewart i Barneysom. Sa svojih 174 tisuće pratitelja na Instagramu, Chloe je jedna od najpopularnijih francuskih buldogica na svijetu. Da, francuskih buldogica. I da, Chloe je pas. Pas koji jako dobro zna unovčiti svoju zgodnu njušku te tako vlasnici popuniti kućni budžet. Chloe, naravno, nije jedina. Posljednjih godina povećava se broj psećih (i mačjih) ‘influencera‘ ili četveronožnih ljubimaca čije profile na Instagramu i Facebooku prate stotine tisuća korisnika. S obzirom na to da korisnici jako dobro reagiraju na njihov šarm, pa im fotografije lajkaju, šeraju i komentiraju, u priču su se uključili i oglašivači.

>>>‘Grocerant’: Procvat trenda spajanja restorana i trgovina

Za razliku od dvonožnih, ljudskih ‘influencera‘, koji su po sponzoriranoj objavi na Instagramu plaćeni između tisuću i 200 tisuća dolara (npr. Kardashianke), ljubimci dobivaju od dvije do pet tisuća dolara. Brendovi tako mogu ostvariti jako dobar doseg, a proći jeftinije nego da plate utjecajnog ‘instagramera‘ s jednakim brojem pratitelja. No nije samo ekonomičnost razlog zbog kojeg sve više brendova traži ljubimce koji će reklamirati njihove proizvode. Plaćaju ih i zato što milenijci imaju posve drugačiji odnos prema ljubimcima nego prethodne generacije, ali i zato što su psi i mačke ‘lajkabilniji‘ od ljudskih ‘influencera‘.

Simpatičniji od ljudi

Sve više ljubimaca reklamira proizvode jer milenijcima znače mnogo više nego prethodnim generacijama, brendovima su jeftiniji od ljudskih zvijezda, ali i ‘lajkabilniji‘ od utjecajnih ljudi.

Prema potonjima korisnici imaju određeno stajalište, mogu im biti simpatični ili ne, mogu ih promatrati kao uzore ili im biti iritantni, a na ljubimce (naravno, vole li životinje) gotovo bez iznimke gledaju pozitivno. Postovi koji uključuju slatke ljubimce korisnike čine sretnima, a to je točno ono što brendovi žele da čine i njihove reklame. Oni, dakle, ne pretvaraju ljubimce u zvijezde već utjecajni ljubimci mogu njihove proizvode učiniti popularnima. Kako piše Business Insider, postovi u kojima se pojavljuju ljubimci poput Chloe imaju mnogo više potencijala da postanu viralni, korisnici ih češće dijele, a i na postove označavaju svoje prijatelje.

>>>Zaboravite grandiozne kampanje, za uspjeh je potreban ubojit sadržaj

Premda vlasnici ljubimaca za neke objave primaju novac od oglašivača, njihovi ljubimci umiju ublažiti taj promotivni moment, ne izgledaju prodano kao što je to često slučaj s ljudskim ‘influencerima‘. Ranije su se time znali koristiti oglašivači čiji proizvodi imaju neke veze s industrijom kućnih ljubimaca ili im oni mogu poslužiti da ispričaju neku emotivnu priču (primjerice, božićni spot brenda John Lewis s bokserom Busterom), a danas se tom trendu pridružuju i brendovi iz ne tako očekivanih industrija poput industrije ljepote ili proizvoda za čišćenje. Primjerice, Urban Decay je reklamiranje svoje make-up linije povjerio Chloe i psiću koji se na Instagramu krije pod nadimkom Toast Meets World. Brend (uglavnom) prirodne kozmetike The Body Shop svoju je aktivističku crtu odlučio naglasiti kampanjom protiv testiranja kozmetičkih proizvoda na životinjama. Cilj mu je do 2020. prikupiti osam milijuna potpisa protiv testiranja na životinjama, a u tome mu pomažu ‘beauty influenceri‘ Kristen Leanne i Keiko Lynn te pet najzvučnijih imena iz svijeta interneta i ljubimaca Tuna Melts My Heart, Toast Meets World, Mr. Bagel the Chinchilla, Bunny Mama i Dogs of Instagram. Dobar odjek u javnosti imale su kampanje aviokompanije JetBlue, koja je prije dvije godine na aerodromu ‘J. F. Kennedy‘ postavila vrt, Wooftop, koji mogu posjetiti putnici sa svojim ljubimcima. U kampanji su sudjelovali pseći ‘influenceri‘ poput Marnie The Dog. Aviokompanija United Airlines je u svojoj kampanji angažirala još jednog popularnog francuskog buldoga – Sir Charlesa Barkleyja, a odvažni Loki The Wolf Dog bio je zvijezda nove kampanje Mercedes Benza.

Društveni trend

Povećanju broja ‘utjecajnih‘ kućnih ljubimaca pridonosi još jedan trend − odgoda zasnivanja obitelji. Čak 44 posto milenijaca u svoj dom dovodi ljubimce, koji su na neki način vježba za majčinstvo ili očinstvo.

Povećanju broja ljubimaca ‘influencera‘ ne pogoduje samo popularnost društvenih mreža već i jedan, prilično jak društveni trend – odgađanje zasnivanja obitelji. U svoje domove zato dovode ljubimce koji su, na neki način, predkorak, svojevrsna vježba pravom majčinstvu ili očinstvu. Studija koju je provela agencija Gale pokazala je da to misli čak 44 posto milenijaca (potrošača između 20 i 36 godina), a 21 posto to navodi kao glavni razlog nabave dlakavog prijatelja. Broj ljubimaca raste nezaustavljivom stopom, pa tako čak tri četvrtine Amerikanaca od kojih 30 plus godina posjeduje psa, a više od polovine mačku. Tri od četiri milenijca odgovorila su da bi, u slučaju ograničenog budžeta, radije potrošili na ljubimca nego kupili nešto za sebe.

>>>Snobmodities: Voda za 400 dolara novi je statusni simbol

Nadalje, u usporedbi s prethodnim generacijama broj proizvoda i usluga koji su se smatrale esencijalnim za život jednog čupavog prijatelja dramatično se povećao. Mlađe generacije koje pak imaju svoju obitelj također jako blagonaklono gledaju na ljubimce jer oni, prema posljednjim studijama, pomažu razvoju emotivnih i socijalnih vještina najmlađih članova obitelji. Prema nekim istraživanjima, djeca čak znaju imati snažniju vezu s ljubimcem nego s bratom, sestrom ili nekim drugim članom obitelji. Upravo zbog te promijenjene uloge ljubimaca (u nekim se kućanstvima tretiraju kao djeca, a u drugima kao suodgajatelji i članovi obitelji), potrošači imaju i sve veća očekivanja od brendova. Također, sve više vremena troše na istraživanje koji su brendovi najbolji za njihove dlakave prijatelje, često prate ljubimce ‘influencere‘ uz pomoć kojih uspijevaju ostati u trendu, a i vrlo rado razmjenjuju iskustva s drugim vlasnicima, informiraju ih o dobrim i lošim proizvodima ili uslugama. Osim što su, logično, pod povećalom kompanije iz industrije, vlasnici ljubimaca (a i oni koji bi to htjeli biti) odluke o kupnji nerijetko donose i prema tome kako se neka kompanija odnosi prema životinjama; je li ona ljubitelj ili ne.

Drugim riječima, makar i bili svjesni svoje naivnosti, potrošači lako ‘padaju‘ na reklame s tolikom im dragim kućnim ljubimcima. No u tom svijetu ljubimaca i marketinga i potrošači bi morali imati na umu da su životinje ipak ‘samo‘ životinje, koje od luksuznih hotela i objave u Vogueu ipak više vole staru, dobru kost i milovanje po glavi.

Stoga, koliko god Instagram ljubimci bili simpatični, pravi ljubitelji životinja u tom bi trendu trebali naći mjeru. Za dobro svojih najdražih.

02. ožujak 2024 16:48