Aktualno
StoryEditor

Novi međupredmet: Maturantima će poduzetništvo uskoro biti dio svakodnevne nastave

09. Rujan 2018.

U Privatnoj gimnaziji i ekonomskoj školi ‘Katarina Zrinski‘ u Zagrebu protekloga tjedna održana je završna konferencija o projektu Ministarstva znanosti i obrazovanja ‘Uvođenje poduzetništva kao međupredmetne teme u srednje škole‘. Udruga Poduzetni nositelj je projekta kojim se žele povećati poduzetničke kompetencije i aktivnosti završnih razreda srednjih škola te podignuti svijest o važnosti poduzetništva u gospodarstvu razvijenih europskih zemalja.

>>>Sve više učenika pada državnu maturu, Divjak zadovoljna rezultatima

Projekt obuhvaća radionice s učenicima i nastavnicima te izradu metoda projektne nastave i uvođenje poduzetničkih sadržaja u sve nastavne predmete partnerskih škola – Privatne gimnazije i ekonomske škole ‘Katarina Zrinski‘, Ekonomske škole Vukovar, Tehničke škole ‘Ruđer Bošković‘ Vinkovci, Ekonomsko-birotehničke škole Split i Turističko-ugostiteljske škole Šibenik. Izrađen je i istoimeni priručnik.

Edukacija nastavnika

U projektu Ministarstva znanosti i obrazovanja ‘Uvođenje poduzetništva kao međupredmetne teme u srednje škole‘ sudjelovalo je pet srednjih škola i održano je osam radionica za nastavnike i učenike. Nositelj projekta je udruga Poduzetni

Radionice su u partnerskim školama održane od početka ožujka do kraja lipnja 2018. Radi stjecanja i produbljivanja poduzetničkih kompetencija kod učenika te njihovih učitelja i nastavnika kreirano je i održano ukupno osam radionica.

Nastavnici su učili o nužnim poduzetničkim sadržajima te načinu kako ocjenjivati prihvaćenu razinu poduzetničkih znanja i vještina. Nastavnici su u eksperimentalnoj nastavi i na radionicama bili predlagatelji i sukreatori tih međupredmetnih tema te su tako, nakon prvotne edukacije o poduzetništvu i provedene eksperimentalne nastave, osposobljeni i sami voditi radionice poduzetničkog karaktera unutar predmeta koji predaju. S druge strane, učenici četiriju škola četvrtih razreda srednjih škola na radionicama su stekli raznovrsna poduzetnička znanja i vještine.

Pohađali su radionice čiji je cilj stvaranje bolje slike o učeničkom poznavanju poduzetničkih sadržaja te njihovim stajalištima prema tim sadržajima.

Znanja i saznanja

Nastavnici su također učili o nužnim poduzetničkim sadržajima i načinu ocjenjivanja

Svim mladim sudionicima projekt je omogućio razvoj poduzetničkih, komunikacijskih, kreativnih, organizacijskih i koordinacijskih vještina, a neformalnim druženjem sudionika osnažila se društvena solidarnost i podignula svijest o važnosti te teme.

>>>Matura: Film o propalim snovima jedne generacije

– Učenici završnih razreda srednjih škola suočeni su s novim životnim izazovom – pronalaskom posla. Oni koji razvijaju poslovnu ideju i razmišljaju o plovidbi poduzetničkim vodama moraju razlučiti imaju li dovoljno ambicija i kompetencija ključnih za uspjeh. Poduzetništvo je puno izazova, a u prvim poduzetničkim koracima, uz kvalitetno osmišljenu poslovnu ideju, potrebne su snalažljivost, inicijativa i hrabrost te se znati dobro organizirati – istaknula je predsjednica udruge Marina Tafra. 


Pratite nas na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

19. travanj 2024 20:28