Aktualno
StoryEditor

Novozagrebačke ‘limenke‘ dobivaju energetski učinkovite fasade

23. Siječanj 2017.
Piše:
Ivana Tarnaj

GSKG (zagrebačko Gradsko-stambeno komunalno) prijavilo je 32 višestambene zgrade Fondu za energetsku učinkovitost s ciljem ishođenja bespovratnih sredstava za sufinanciranje zamjene postojećih za energetski učinkovitije fasade. Među prijavljenim zgradama ističe se "limenka" na samom ulazu u novozagrebačko naselje Utrine.

Zgrada u Maretićevoj ulici u Utrinama, popularno zvana „limenka“ izgrađena je 1969. godine, ima 9 ulaza i u njoj se nalazi 234 stana. Cijeli projekt je vrijedan više od 10 milijuna kuna, a nadaju se 60 postotnom sufinanciranju iz EU fondova.

Nakon što završe radovi na obnovi stanarima bi se sadašnja potrošnja energije trebala prepoloviti.

https://www.youtube.com/watch?v=370ZUXcqMsk

Osim GSKG-a i drugi zagrebački upravitelji užurbano rade na doradi dokumentacije tako da se očekuju zahtjevi za obnovu oko 70-ak zgrada s područja Zagreba.

Međutim, ostalo je još malo vremena jer javni poziv traje do 31. siječnja pa Fond svim potencijalni prijaviteljima sugerira da projekte sto prije dorade i dostave na finalni pregled.

https://www.youtube.com/watch?v=14JEVDbMXn4

- Kako bi se mogućnost pogreške svela na minimum pomoći će im i oko uvezivanja i pakiranja dokumentacije da se ne bi slučajno dogodio neki propust administrativne prirode. Fond će do konca poziva raditi vikendom, a 31. siječnja radno vrijeme će produžiti do ponoći, odnosno do samog službenog zatvaranja poziva - poručuju u Fondu.

Do sada je stiglo više od 600 projektnih prijedloga, njih 250 već ima kompletnu dokumentaciju te su dobili Izjave o spremnosti projektnog prijedloga.

14. srpanj 2024 11:44