Aktualno
StoryEditor

Objavljen Registar neporeznih davanja s 547 nameta koji stvaraju opterećenje od 9,3 milijarde kuna

10. Ožujak 2017.

Vlada Republike Hrvatske osnovala je Međuresorno povjerenstvo čija je zadaća, temeljem prikupljanih podataka, predložiti smanjenje neporeznih davanja ili njihovo ukidanje.

Ovo je dio cjelovite reforme poslovne klime, a konačni cilj je rasteretiti gospodarstvo i građane od suvišnih troškova.

Novi Registar neporeznih davanja 2016 donosi ažurirane podatke o naknadama koje su poduzetnici i građani obvezni plaćati.

Ministarstvo preuzelo upravljanje Registrom

Sukladno odluci Vlade, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta je preuzelo upravljanje Registrom neporeznih davanja. U Registru se nalaze podaci prikupljeni od strane nadležnih tijela državne uprave koja su odgovorna za njihovu točnost i ažurnost. Podatke o neporeznim davanjima evidentiranim u Registru analizira međuresorno povjerenstvo u čijem radu sudjeluju i predstavnici poslovnog sektora.

>>>Listomanija: Lider pokreće izradu prvoga hrvatskog registra svih registara

Temeljem prikupljenih podataka za 213 davanja, ukupno parafiskalno opterećenje poduzetnika i građana, u užem smislu, iznosi 9 milijardi kuna, što tereti 2,7% BDP-a.

Po prvi put se u registru nalaze i upravne pristojbe. Posebno su popisani pojedinačni iznosi tarifa upravnih pristojbi. Opterećenje temeljem upravnih pristojbi je na razini opće države u 2016. godini bilo 253 milijuna kuna. Popisano je 95 tarifnih brojeva upravnih pristojbi koje se odnose na 334 administrativne procedure.

>>>Izvozna klima u ovome trenutku zaslužuje ocjenu 3 na skali do 10

Kada se sve zbroji, imamo 547 nameta koji stvaraju opterećenje od 9,3 milijarde kuna (2,8% BDP-a).

Također, u registru nalaze i naknade koje pružatelji profesionalnih usluga imaju obvezu plaćati strukovnim komorama (upisnina, članarina i stručni ispit), te upravne pristojbe.

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta planira uspostaviti web sučelje za komunikaciju s poduzetnicima i ostalom zainteresiranom javnošću vezano uz smanjenje i uklanjanje neporeznih davanja te prijavu prepreka slobodi poslovanja. Do uspostave takvog web sučelja, pozivamo Vas da nam prijedloge dostavljate na adresu poslovna-klima@mingo.hr

03. svibanj 2024 22:43