Aktualno
StoryEditor

Obveze prema najmodavcu najveći udio u 582 milijuna eura troška za preseljenja EMA-e

01. Rujan 2017.

Prijevremeni raskid ugovora o najmu zgrade u Londonu stajat će Europsku agenciju za lijekove (EMA) dodatnih 80 milijuna eura povrh početno procijenjene cijene zakupa do 2039. godine, izvijestili su u petak europski mediji.

Troškovi zakupa početno su procijenjeni na 350 milijuna eura da bi u prošlomjesečnoj prezentaciji u Europskom parlamentu, zatvorenoj za javnost, ukupni trošak prijevremenog raskida ugovora o najmu bio procijenjen na 429,3 milijuna eura.

>>> Zagreb među 19 gradova koji žele udomiti EMA-u

Europski informativni portal EUobserver zatražio je da mu se prezentacija dostavi i zahtjev mu je odobren.

Ukupni trošak selidbe EMA-e iz Londona, koji je nužan zbog izlaska Britanije iz Europske unije, procijenjen je na 582,5 milijuna eura. Iznos je poznat, ali su u prezentaciji prvi puta iznesene pojedinačne stavke.

Značajan dio tog iznosa otpada na obveze EMA-e prema najmodavcu. Ugovor o najmu zgrade u Cannary Wharfu u poslovnom centru Londona predviđa trajanje najma do 2039. godine, odnosno 20 godina nakon očekivanog izlaska Britanije iz EU - i ne sadrži klauzulu o prijevremenom raskidu.

Brojka ne uključuje troškove za slučaj neodržavanja zgrade već se bazira na pretpostavci o "najgorem scenariju", stoji u prezentaciji.

>>> Vlada osnovala radnu skupinu za EMA-u

Podnajam zgrade moguć je samo pod "strogim uvjetima" i uz prethodnu dozvolu najmodavca, dodaje se.

Ostali troškovi selidbe EMA-e uključuju 28 milijuna eura naknada zaposlenima za pripremu preseljenja.

Agencija će s redovnih poslova povući 43 zaposlenika kako bi se pripremili za selidbu na novu lokaciju, napominje EUobserver.

Troškovi preseljenja zaposlenika, uključujući putovanje na novu lokaciju, tečajeve jezika i "troškove selidbe" procijenjeni su na gotovo 23 milijuna eura.

Troškovi preseljenja informatičko-tehnoloških usluga procijenjeni su na nekih 11 milijuna eura.

Očekuje se također da će agencija potrošiti neke 833 tisuće eura na pripremne posjete novoj lokaciji i na posjete Europskoj komisiji i Europskom parlamentu u Bruxellesu radi razgovora o preseljenju.

>>> Borzan: Nadam se da radna skupina za EMA-u nije formirana u svrhu alibija

U dokumentu se navodi i da u agenciji očekuju da će do kraja ožujka iduće godine svakog mjeseca slati četiri zaposlenika u novu zemlju domaćina na 12 sati, te dva zaposlenika svaka dva tjedna na dva dana od 2018. godine do ožujka 2019. godine.

Dodatni milijun eura bit će potrošen na "poslovne posjete" novoj lokaciji, navodi se u prezentaciji.

Za domaćina Europske agencije za lijekove kandidiralo se 19 europskih gradova uključujući Zagreb a osam gradova želi ugostiti Europsku bankovnu agenciju (EBA), koja je trenutno također smještena u Londonu.

Brexit je u prezentaciji ocijenjen "najvećim izazovom za EMA-u od osnivanja te agencije".

Odluka o konačnoj odgovornosti za troškove selidbe agencije bit će donesena u pregovorima EU i Velike Britanije, ističe se u prezentaciji, uz dodatnu napomenu da se novac za stvarne troškove mora namaknuti prije fizičke selidbe.

20. travanj 2024 09:58