Aktualno
StoryEditor

Oculus napokon dobio kontrole

11. Prosinac 2016.
Piše:
Branimir Kovač

Korisnici ovih naočala do sada su se morali zadovoljiti običnim kontrolerom, no s obzirom na to da je riječ o novom mediju prilagođene kontrole koji će iskoristiti puni potencijal virtualne realnosti, jednostavno su imperativ.

Dolazak naočala za virtualnu realnost Oculus Rift dugo se iščekivao, a kad su napokon stigle u prodaju početkom godine, nešto im je nedostajalo – upotrebljive i prilagođene kontrole. Facebook sada napokon ispravlja taj nedostatak...

Virtualna stvarnost djeluje tako da se želi iskoristiti na taktilniji način, uz mogućnost pune manipulacije predmetima u njoj, a za to je potreban posve novi sustav kontrola. Izgled Oculus Toucha VR poznat je već dulje, no problem je što u jurnjavi vezanoj uz izbacivanje novog proizvoda na tržište Facebook nije stigao dovršiti ovaj proizvod na vrijeme. Sada, zajedno s Oculus Riftom, on čini sustav za virtualnu realnost u onom obliku kako je i ispočetka bio zamišljen. Touch je sličan HTC-ovu Vive kontroleru s plastičnim prstenom koji omogućuje vjerno pozicioniranje u prostoru, a ostatak se sastoji od tipaka vrlo sličnih onima na klasičnim gamepadima.

Naravno, isporučuju se dva kontrolera u paru, po jedan za svaku ruku, kako bi se dobila što vjernija simulacija kretanja ruku u prostoru. Cijena je 200 dolara, što uz visoku cijenu samog Oculusua znači da je za cijeli sustav potrebno izdvojiti visokih 800 dolara. No to je, kao i uvijek, cijena koju plaćaju oni koji se žele koristiti najnovijim tehnologijama.

16. travanj 2024 01:13