Aktualno
StoryEditor

Od Agrokorovih tvrtki koje su na burzi u prva tri mjeseca podbacili Tisak i Jamnica

14. Svibanj 2018.

Dok su se oko Agrokora i potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva i poduzetništva Martine Dalić lomila koplja na političkoj razini, izvanredna uprava danas je potpredsjednici Dalić uputila svoje redovito mjesečno izvješće o stanju u Agrokoru.

Ovaj je put izvješće kasnilo četiri dana, vjerojatnije zbog objave revidiranih konsolidiranih rezultata Agrokora za 2017. godini, nego zbog političkih pritisaka na Dalić da podnese ostavku zbog kompromitirajućih e-mailova, čije se objavljivanje i danas nastavilo. Istovremeno s objavom revidiranih konsolidiranih rezultata Agrokora, kojim je obuhvaćeno 105 tvrtki u kojima Agrokor ostvaruje kontrolu, od čega ih je 52 u Hrvatskoj, na Zagrebačkoj burzi objavljeni su i preliminarni okvirni rezultati poslovanja za pet Agrokorovih kompanije u prva tri mjeseca ove godine.

>>>Martina Dalić podnosi ostavku

Okvirne rezultate za prvi kvartal objavili su Tisak, Jamnica, Ledo, Zvijezda, Vupik i PIK Vinkovci, dok to još nisu učinili Belje i Žitnjak, preostale Agrokorove tvrtke čije dionice kotiraju na burzi. Jedini podaci koje je šest tvrtki o poslovanju u prvom kvartalu ove godine iznijeli u javnost odnose se na visinu prihoda te na ostvarenu EBITDA.

Ledo je sa 179 milijuna kuna prihoda premašio plan za 14 milijuna kuna, ali je podbacio s iznosom EBITDA, koja je iznosila 14,6 milijuna kuna, dok se planirala na razini od 16 milijuna kuna. PIK Vinkovci imao je prihod od 130 milijuna kuna i također je i premašio plan prihoda (123 milijuna kuna) i podbacio s planiranom EBITDA. Ona je u slučaju vinkovačke tvrtke bila planirana na 17,1 milijun kuna, a ostvarena s 6,4 milijuna kuna. To se opravdava padom cijena svinjskog mesa i polutvrdog sira te nižim maržama na prodaji uljarica, žitarica i stočne hrane.

>>>Država će u Agrokoru izgubiti dionice nominalno vrijedne oko 120 milijuna kuna

Prihod Vupika iznosio je 54 milijuna kuna, dva milijuna više od plana, a njegova EBITDA iznosila je 3,1 milijun kuna, odnosno 5,3 milijuna manje od plana. Krivac za podbačaj EBITDA u odnosu na plan pronađen je u još uvijek niskoj tržišnoj vrijednosti tovljenika. Zvijezda pak je imala prihod od 169 milijuna kuna, dok je planirano bilo 16 milijuna manje, a plan je premašila i njezina EBITDA, koja je bila planirana na 12,1 milijun kuna, a iznosila je 18 milijuna kuna.

Premašivanje plana izravna je posljedica Uskrsa, uoči kojeg Zvijezda ima povećanu prodaju majoneza, tvrdih margarina, salata i umaka, što planeri, očito, nisu dovoljno uzeli u obzir. Jamnica i Tisak su podbacili. Jamnica je u prva tri ovogodišnja mjeseca ostvarila prihod manji od planiranog: 206 milijuna kuna, odnosno 12 milijuna manje od plana. Neostvarenje plana pravda se neuobičajeno lošim vremenskim prilikama u ožujku koje su utjecale na slabiju prodaju. Ostvarena EBITDA ipak je iznosila 33,6 milijuna kuna, odnosno 1,8 milijuna kuna više nego što je bilo planirano.

>>>Tisak iskoristio 30,1 milijun eura Agrokorova roll-upa za likvidnost i otplatu starog duga

Tisak pak je pravo razočarenje za izvanrednu upravu. Umjesto planiranih 454 milijuna kuna, ostvario je svega 400 milijuna. Umjesto planirane negativne EBITDA od 2,6 milijuna kuna, negativna je EBITDA iznosila 7,9 milijuna kuna. Izlike za takav podbačaj su brojne – od prestanka prodaje voznih karata ZET-a, loših vremenskih prilika koje su utjecale na slabiju prodaju komercijalne robe do kasnijeg ulistanja i slabije marže na prodaji sličica. Svašta nešto, ali malo toga uvjerljivo.

U najnovijem mjesečnom izvješću izvanredne uprave navodi se da je Grupa Agrokor u 2017. godini ostvarila 39,5 milijardi kuna poslovnih prihoda što je 12 posto manje u odnosu na poslovne prihode realizirane u 2016. godini, kada su iznosili 44,9 milijardi kuna. EBITDA Grupe je u 2017. godini iznosila 623 milijuna kuna tj. 925 milijuna kuna nakon isključivanja troškova restrukturiranja, dok je u 2016. godini iznosila 1.066 milijuna kuna.

Ovi revidirani podaci približno su isti, uz neznatne razlike, nerevidiranim podacima objavljenim koncem travnja. Pojedinačni izvještaji operativnih kompanija bit će objavljeni nakon revizije, tijekom svibnja.

28. travanj 2024 19:52