Aktualno
StoryEditor

Odabrani hrvatski finalisti najvećeg europskog natjecanja PowerUp!

29. Travanj 2018.

Devet hrvatskih startupova natjecat će se 7. svibnja na državnoj razini za sudjelovanje u finalu četvrtog izdanja PowerUp-a, natjecanja za startupove iz srednje i istočne Europe iz područja održivog razvoja i energetike koje organizira InnoEnergy s HUB-ovima u 24 zemlje, a pobjednik ide na europsko finale koje će se održati 19. lipnja u Pragu u Češkoj. Radi se o najvećem međunarodnom natjecanju za startupove s inovacijama iz područja održivog razvoja, energetike, mobilnosti, cyber sigurnost te rješenjima za pametne gradove, podržanom od strane Europskog instituta za inovacije i tehnologiju. Na ovogodišnje natjecanje prijavilo se 300 timova na europskom nivou.

U hrvatsko finale ušli su:

TransferHero koji omogućava dijeljene i održive transfere sa zračnih luka, pri čemu se iskorištava neiskorišteni potencijal ekonomije dijeljenja na zračnim lukama te se time potpuno nadoknađuju emisije ugljičnog dioksida nastale letom putnika, kroz investiranje dijela prihoda u lokalnu reforestaciju.

Mobile Vehicle Technology razvio je jedinstvenu IoT platformu pod imenom IoTaaP koja klijentima omogućava jednostavno korištenje IoT tehnologija u postojećim i novim sustavima uz jednostavnu konfiguraciju putem web aplikacije, bez potrebe za znanjem o obradi i analizi podataka.

Vollo nudi pametna rješenja za međugradski prijevoz i sa svojim setom alata prijevoznicima omogućava optimizirati operacije te veću prodaju karata.

ENNY je moderna platforma koja nadzire i kontrolira potrošnju električne energije za kućanstva i poslovne subjekte dok je WePark Airbnb za parkirna mjesta. Riječ je o mobilnoj aplikaciji koja nudi mogućnost uvida u slobodna parkirna mjesta u realnom vremenu, rezervaciju parkirnog mjesta i naplate po minuti.

RIGPRO je softverska platforma koja omogućava planiranje i provedbu karotažnih mjerenja u naftnim, plinskim i geotermalnim bušotinama.

Me.mum je mobilna aplikacija i uređaj koji određuje plodne dane kod žena analizirajući slinu.

Visiobike je startup koji razvija, proizvodi i prodaje električne bicikle i baterijske pakete.

AdvEne razvija rješenja za povećanje energetske učinkovitosti i samoodrživosti domaćinstava i tvrtki.

Za njih je 25. i 26. travnja održan Power Up Bootcamp u Zagrebu gdje su dobili priliku pripremiti se za državno finale koje će se održati 7. svibnja u Matis Apsolut Loungeu i pobjednicima omogćiti izravni put do europskih investitora. Tijekom Bootcampa, stručnjaci Nenad Buljan i Peter Bruner timovima su savjetovali kako što bolje predstaviti projekta pred stručnim žirijem. Osim toga, održano je i predavanje o intelektualnom vlasništvu.

Startup čiju ideju stručni žiri na finalnom natjecanju u Zagrebu ocijeni najboljom ide na međunarodno finale koje se održava 19. lipnja u Pragu gdje će se natjecati za novčane nagrade od 30.000, 10.000 i 5.000 eura. Dok će najboljem projektu biti ponuđeno dodatno ulaganja od 150.000 eura i ulazak u prestižni EIT InnoEnergy Highway® akcelerator.

Invento Capital Partners je osigurao dodatne vrijedne nagrade za hrvatske natjecatelje; drugo mjesto na državnom natjecanju u Zagrebu osigurava odlazak na veliko europsko okupljanje tvrtki i investitora iz energetskog sektora The Business Booster koji se ove godine održava u listopadu u Copenhagenu. Trećeplasirani će biti pozvan na Voogle konferenciju koja se 17. svibnja održava Varaždinu gdje se natječe za nagradu u iznosu od 10.000 eura.

Članovi ovogodišnjeg žirija su Michał Bajda, predstavnik InnoEnergya, Kristijan Horvat, vlasnik tvrtke Optima energy, Vedran Blagus, menadžer za investicije u South Central Ventures, Nina Antičić, direktorica Centra za transfer tehnologije, i Nenad Bakić, investitor i poduzetnik, a hrvatski partner natjecanja je Invento Capital Partners.

18. travanj 2024 17:07