Aktualno
StoryEditor

Odgođeno poskupljenje vode u Zagrebu

09. Ožujak 2023.

Zagrebačka Vodoopskrba i odvodnja d.o.o. (ViO) stavila je danas odluku o novom cjeniku vode izvan snage, te će se do daljnjega primjenjivati stari cjenik.

Naime, novi direktor ViO-a, Marko Blažević, odmah po imenovanju održao je nekoliko sastanaka s Vijećem za vodne usluge, na kojima je potvrđeno da su prilikom donošenja prethodnog cjenika učinjene proceduralne pogreške. Sukladno tome, direktor Blažević odlučio je pokrenuti novi postupak s Vijećem.

- Važno je napomenuti da se ovom odlukom ne dovodi u pitanje potreba za podizanjem cijena vodnih usluga i naknada, već je cilj u suradnji s Vijećem osigurati da postupak donošenja novog cjelovitog cjenika bude u potpunosti u skladu s regulativom. To znači da se poskupljenje vode odgađa dok se u sljedećih nekoliko mjeseci ne provede novi postupak donošenja cjenika sukladno preporukama Vijeća za vodne usluge - naglasio je Blažević.

Blažević je podsjetio da se cijena ViO usluga nije povećavala od 2012. godine, te da je poskupljenje nužno zbog sigurnosti isporuke vode i pokretanja investicija radi smanjenja gubitaka.

- Naime, zbog desetljeća neulaganja, sustav je došao u stanje u kojem je postao neodrživ. Podsjećamo da se u Zagrebu gubi oko 50 posto vode, a pucanja cijevi su svakodnevnica. Samo prošli mjesec zabilježeno je ukupno 130 puknuća cijevi svih profila, uključujući magistralne cjevovode, što je u prosjeku 4-5 puknuća dnevno - rekao je.

Direktor ViO-a rekao je da saniranje 130 puknuća cijevi u jednom mjesecu iziskuje svakodnevna značajna ulaganja, a jedini način da se puknuća i gubici vode dugoročno smanje jest značajno ulaganje u obnovu i modernizaciju vodoopskrbne mreže.

- To je i jedini način da se mreža proširi i dovede do svakog kućanstva u Gradu Zagrebu -  zaključio je Blažević.

24. travanj 2024 17:29