Pokrenuli ste inovativan projekt, svi vas tapšu po leđima, družite se s pravim facama i budućnost izgleda u najmanju ruku perspektivno, ali odgovor na pitanje hoćete li uspjeti u poduzetništvu krije se u vašoj kuhinji, piše Antonio Manno za Zakladu za ekonomsko obrazovanje (FEE). Ako vam je sudoper prepun prljavih tanjura, tava, lonaca, skorenih šalica kave, nećete uspjeti.
Prljavo suđe dokaz je da ne vodite računa o detaljima. Dokaz je i da, iako se igrate odraslog čovjeka, su/osnivača tvrtke, niste naučili ono najvažnije i najosnovnije: odgoditi uživanje, žrtvovati sadašnji trenutak za bolje sutra. Odrasla ste osoba, a još niste naučili biti uredni, metodični, rigorozni i ne shvaćate značenje riječi računovodstvo kojoj je u najjednostavnijem objašnjenju smisao moći izmjeriti i izračunati energiju potrebnu za preživljavanje što je u svakom poslu, ali i u životu neophodno.
U poslu je iz dana u dan potrebno obavljati i dosadne zadatke poput razvrstavanja različitih računa, pisanja i čitanja izvješća, odlazaka na sastanke na kojima vam se ne da biti, obavljanja neugodnih razgovora. Upravo ne/revnim obavljanjem takvih poslova profiliraju se uspješne i neuspješne tvrtke. Vi morate biti primjer svim zaposlenicima, vi morate brinuti da svi aspekti poslovanja savršeno funkcioniranju, a sve počinje u vašoj kuhinji.