Aktualno
StoryEditor

Odgovor na pitanje jeste li rođeni vođa skriva se u odnosu ‘3 naprama 2‘

26. Veljača 2017.

Mnogo je rasprava o tome što je potrebno posjedovati kao biste bili vođa, a ne onaj kojeg vode drugi. Jedni smatraju da se vođe rađaju, a drugi tvrde da se prave vođe stvaraju. Istina je, međutim, skrivena u odnosu 3 naprama 2.

Naime, prema Johnu Welchu, s tri se ključne osobine morate roditi, a dvije možete tijekom života izgraditi da biste zaslužili epitet pravog vođe.

1. Pozitivna energija

Pozitivna energija prva je od pet osnovnih karakteristika pravog vođe. Sposobnost da u svakoj situaciji budete spremni ići naprijed, ići dalje i pri tomu ostati optimistični, e to je to što vas čini boljima od većine.

2. Poticanje drugih

Sposobnost da kanalizirate pozitivnu energiju na druge i potaknete ih na osvajanje bilo koje planine, to je druga i neizostavna karakteristika istinitog vođe. Moć galvanizacije, rekao bi Ćiro..

3. Odlučnost

Sposobnost donošenja teških odluka. Odgovarati na pitanja sa da ili ne, jer "možda" nije niti odluka niti rješenje.

4. Izvršavati, ne samo delegirati

Kada nešto kažeš to i napravi. Istinske vođe ne obećavaju, oni ostvaruju zacrtane ciljeve. Što si započeo to i završi.

5. Strastvenost

Prave vođe znaju se itekako oznojiti da bi odradili što je potrebno. Njima je stalo, oni to i dokazuju.

Ključ da postanete pravi vođa, međutim, skriva se u omjeru urođenog i naučenog. Pozitivna energija, sposobnost poticanja drugih i strastvenost djeluju doista kao da su osobine s kojima se rodite. Ili jeste takva osoba ili niste. Biti odlučan i završavati započeto, to je nešto što se može izgraditi.  Stoga, točne su obje pretpostavke o tome kako nastaju prave vođe. Mnogi su rođeni s karakternim osobinama potrebnima za preuzimanje vodstva, drugi su nedostatke uspjeli nadomjestiti radom i trudom.

 

 

29. travanj 2024 18:19