Aktualno
StoryEditor

‘Odlična stvar za američkog radnika‘: Trump povukao SAD iz Transpacifičkog partnerstva

23. Siječanj 2017.

Europski političari i analitičari hladnijih glava odmah su nakon rezultata predsjedničkih izbora u SAD-u prihvatili novu realpolitiku za slobodnu trgovinu, otpisavši američku ratifikaciju Transpacifičkog partnerstva (TPP) koji je nacija potpisala s dvanaest zemalja Pacifičkog prstena i srodni trgovinski sporazum između Amerike i EU (Transatlantski sporazum o trgovini i investicijama, TTIP).

>>>Uspon Trumpa označava pad globalizma i slobodne trgovine

Trump je pitanje povratka proizvodnje u SAD uspješno potegao tijekom predizborne kampanje i ususret inauguraciji se  nije ustručavao od javnog prozivanja američkih kompanija koje optužuje za ‘outsourcing‘ poslova.

Sukladno predizbornim obećanjima koje Donald Trump ispunjava u maniri blitzkriega, SAD se danas izvršnom predsjedničkom naredbom formalno povukao i TPP-a. "Ovo je odlična stvar za američkog radnika," rekao je Trump nakon potpisivanja edikta.

‘Full contact‘ s izvršnim direktorima kompanija  

Novi predsjednik s krvlju biznismena je također zatražio da mu izvršni ljudi velikih kompanija, uključujući; Ford, Dell Technologies, Teslu i druge, u trideset dana dostave preporuke za poticanje proizvodnje, izjavio je izvršni direktor Dow Chemicals Andrew Liveris. On kaže da su lideri s Trumpom "podugo" razgovarali o carinama, proučavajući "kojim bi vrstama industrija to moglo pomoći ili naštetiti".

>>>Trump najavio zaštitu granica od ‘kradljivaca, pustošenja drugih zemalja’

- Gledajte, ja bih predsjednika ovdje uzeo za riječ. On neće napraviti ništa što bi naštetilo konkurentnosti. On će nas sve zapravo učiniti konkurentnijima - rekao je Liveris prema citatu Reutersa.

[embed]https://youtu.be/VyjvONhQTbs?t=7s[/embed]

19. travanj 2024 22:36