Aktualno
StoryEditor

FOTO: Održan sedmi Forum hrvatskih i poljskih regija

12. Travanj 2018.

Sedmi Forum hrvatskih i poljskih regija otvorio je u srijedu u Poreču predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk. Ovaj skup rezultat je dobre suradnje Hrvatske zajednice županija i Saveza vojvodstava Republike Poljske i nastavlja se na zaključke prethodnog foruma koji je u listopadu prošle godine održan u poljskom gradu Torunu.

Sukladno tome, tematski naglasak je na strateškom planiranju razvoja poljskih i hrvatskih regija do 2030. godine, ravnomjernom razvoju kroz poticanje ruralnih krajeva, važnosti investicija u regijama te obrazovanju i kulturi u regijama.

Suorganizatori Foruma su Veleposlanstvo Republike Poljske u Zagrebu, Istarska županija, Hrvatska gospodarska komora i Grad Poreč.

>>>Pauk i Geblewicz: Kohezijski fondovi moraju prepoznavati specifičnosti regija

Nakon svečanog otvorenja uslijedile su tri panel rasprave. U prvoj raspravi „Strateško planiranje razvoja poljskih i hrvatskih regija do 2030. godine“, sudionike Foruma u temu su uveli član Parlamenta i potpredsjednik hrvatsko-poljske parlamentarne skupine Jacek Protas te zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Olivera Majić.

Jedan od sudionika na panelu o navedenoj temi bio je predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk koji je objasnio kako je zajednički cilj svih županija, uz ravnomjerni regionalni razvoj, uključivanje u pregovarački tim za izradu operativnih programa u idućem financijskom razdoblju od 2020. do 2027. godine.

- Moramo ispraviti pogreške koje su se događale u prethodnoj financijskoj omotnici jer nije bilo kvalitetne komunikacije s lokalnom i regionalnom upravom. Smatram da ćemo uključivanjem županija u proces izrade zajedničkih strateških dokumenata i pripremu operativnih programa ispraviti te nedostatke. O uspješnom planiranju možemo puno naučiti od naših poljskih prijatelja, s kojima razmjenjujemo dobre i loše primjere iz praksei na temelju toga učimo, rekao je predsjednik Pauk i dodao kako podržava uspostavljanje razvojnih sporazuma od strane Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

>>>Predsjednica upozorila na potrebu ‘fiskalne i funkcionalne’ decentralizacije po uzoru na Poljsku

Panelisti su se složili oko uloge regija u kohezijskoj politici, pri čemu žele biti u ulozi stvaratelja, a ne promatrača. Slažu se i kako je uoči izrade novog financijskog okvira Europske unije za sljedeće sedmogodišnje razdoblje potrebno napraviti evaluaciju svega što je dosad napravljeno, kako bi u idućem financijskom razdoblju sredstva EU bila ciljano usmjerena na nekoliko ključnih prioriteta.

Poticanje ruralnih krajeva

„Ravnomjeran razvoj kroz poticanje ruralnih krajeva“ bio je naziv drugog panela Foruma, na početku kojeg su državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Željko Kraljičak i predsjednica Skupštine Velikopoljskog vojvodstva Zofia Szalczyk predstavili programe ruralnih razvoja u Hrvatskoj i Poljskoj.

Na panelu je poseban naglasak stavljen na budućnost regionalnog razvoja u okviru smanjena budžeta Europske unije koje nam predstoji.

>>>Tolušić: Raspisuje se 30-ak natječaja za projekte ruralnog razvoja, osigurano 3,7 milijardi kuna

Ključne sastavnice uspješnog ruralnog razvoja su inovativnost, kreativnost i tehnološki napredak u poljoprivredi. U tom smislu, potrebna je intervencija države da motivira, u prvom redu mlade, da se bave poljoprivredom i to prilagođavanjem mjera uvjetima u poljoprivredi, subvencijama, organiziranjem politike ruralnog razvoja, promoviranjem poljoprivrednih proizvoda, poticanjem korištenja lokalnih proizvoda u uslužnim djelatnostima i sl.

Uz to, sudionici panela su se složili da je za nastup na europskom tržištu neizostavno  udruživanje lokalnih proizvođača i fokus na diversifikaciju proizvodnje.

Investicije u regijama

Na trećem panelu Foruma naglasak je bio na investicijama u regijama. Tijekom rasprave istaknuto je kako trendovi u svijetu ukazuju na to da su tehnološki napredak, znanje, obrazovanje i naukovanje postali generatori rasta i podizanja nacionalne konkurentnosti. To podrazumijeva definiranje potencijala svih regija, uz isticanje konkurentskih prednosti, poput onih koje imaju zahvaljujući svom teritorijalnom kapitalu.

>>>Dorađen Zakon o poticanju ulaganja cilja malo i srednje poduzetništvo, donosi tri novine

Panelisti su se složili da je ključ poticanja investicija, osim dobrog zakonodavnog okvira i stabilne makroekonomske politike, stvaranje pozitivne investicijske klime i podizanje konkurentnosti potencijalnih investicijskih lokacija.

Modernizacija obrazovanja

Drugog dana održana je panel diskusija „Obrazovanje i kultura u regijama“. Kakve su kompetencije potrebne na tržištu rada Europske unije, kako motivirati učenike da upišu deficitarna zanimanja, kojim mjerama županije i vojvodstva pomažu u obrazovanju i kako kultura doprinosi brendiranju destinacije pitanja su na koja su se osvrnuli panelisti.

>>>Bjelovar daje poslodavcima i do 50 tisuća kune nepovratne potpore za deficitarna radna mjesta

Sudionici panela složili su se kako je zbog nedostatka kvalificiranih stručnjaka potrebno raditi na modernizaciji sustava strukovnog obrazovanja. Ključni specifični elementi modernizacije sustava strukovnog obrazovanja i osposobljavanja su modernizacija strukovnih kurikuluma u suradnji s poslodavcima, opremanje škola za provođenje učenja temeljenih na radu i promocija strukovnog obrazovanja kao poželjnoga budućeg zanimanja.

Dodali su kako je u narednim godinama potrebnomijenjati sustav mentorstva, a praktičnu nastavu izvoditi više kod poslodavca kako bi nakon školovanja svaki učenik, sukladno tržištu rada, imao specifične vještine i kompetencije.

25. travanj 2024 15:56