Aktualno
StoryEditor

OECD: Na horizontu nestašica radne snage, inflacija

24. Kolovoz 2017.

Nestašica radne snage u pojedinim dijelovima svijeta, posebno u Japanu i u SAD-u, konačno je urodila naznakama jačanja inflacije, primijetio je u četvrtak čelnik Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD), dodajući ipak da je uvjet za jaču inflaciju snažniji gospodarski rast.

‘Inflacija je simptom a ne uzrok problema, problem je rast‘, naglasio je, ukazujući na slabu potražnju, potrošnju i ulaganja zbog nepovjerenja građana u budućnost.

OECD je u lipnju utvrdio da bi svjetsko gospodarstvo ove godine moglo porasti najsnažnije u šest godina, primjećujući ujedno kako inflacija još nije ojačala.

"Dolazimo do točke na kojoj se u pojedinim dijelovima svijeta počinje nazirati nestašica radne snage i, konačno, prirodna reakcija (na takvo stanje)", kazao je Angel Gurria u Bangkoku za Reuters.

"To je dobro ali očekivali biste i jasne naznake rasta plaća puno prije no što gotovo dosegnete punu zaposlenost", dodaje čelnik OECD-a.

Povjerenje u budućnost

Napominje kako posebno središnje banke u Europi i Japanu moraju još neko vrijeme zadržati blagu monetarnu politiku kako bi poticale gospodarski rast u razdoblju obilježenom neizvjesnošću.

>>>Dalić nakon razgovara s glavnim tajnikom OECD-a: Pristupanje je dug i zahtjevan proces

"Inflacija je simptom a ne uzrok problema, problem je rast", naglasio je, ukazujući na slabu potražnju, potrošnju i ulaganja zbog nepovjerenja građana u budućnost.

Nervozu treba izbjegavati

Mogućnost obustave rada pojedinih državnih službi u SAD-u nakon prijetnje predsjednika Donalda Trumpa koji želi ishoditi proračunska sredstva za gradnju zida na granici s Meksikom mogla bi dodatno pojačati neizvjesnost ali će ta situacija u konačnici biti riješena, drži on.

>>>Malmstroem: Komisija podržava za Hrvatsku ‘iznimno korisno’ članstvo u OECD-u

"Dotada se vladati nervoza, što biste u idealnim uvjetima izbjegavali", napominje Gurria, Meksikanac.

Drži da je još prerano za analizu posljedica Trumpove trgovinske politike "Amerika na prvom mjestu" u kontekstu straha od protekcionizma na početku novih pregovora o Sjevernoameričkom sporazumu o slobodnoj trgovini (NAFTA), pokrenutih na inicijativu SAD-a.

>>>Istraživanje OECD: Hrvati su financijski nepismeni

"U govorima je najavljeno puno više toga no što je kasnije usvojeno, jednostavno zato što je proces tek na početku. Malo je rano", kazao je Gurria, koji boravi na Tajlandu zbog pokretanja OECD-ova programa.

27. travanj 2024 21:59