Aktualno
StoryEditor

OESS: Erdogan ne bi pobijedio bez 2,5 milijuna ‘sumnjivih glasova‘

19. Travanj 2017.

Na referendumu koji se u nedjelju održao u Turskoj bilo je do 2,5 milijuna sumnjivih glasačkih listića koji su mogli utjecati na rezultat i proširenje predsjedničkih ovlasti, kazala je u utorak austrijska članica promatračke misije Vijeća Europe Alev Korun. Istaknula je da Erdogan ne bi odnio pobjedu bez prihvaćanja gotovo 2,5 milijuna glasačkih listića bez pečata.

>>> Turska oporba traži poništenje referenduma

Reuters prenosi stav starijeg službenika OESS-a koji je provodio nezavisno promatranje referenduma da turske vlasti ne surađuju u istrazi moguće izborne prijevare. Promatračka misija Vijeća Europe i OESS-a već su referendum proglasili neravnopravnom borbom jer su oni koji podupiru ustavne promjene dominirali u medijima, a oni suprotnog mišljenja bili su utišavani uhićenjima novinara i cenzurom medija.

>>> Erdoganova pobjeda polarizirala Tursku

Korun je ukazala i na to da je dvoje njezinih kolega promatrača spriječeno pri ulasku na glasačko mjesto, ali i da postoje video zapisi na društvenim mrežama koji ukazuju na to kako su neki ljudi glasali više puta, ali to još treba dokazati.

- Te pritužbe trebalo bi ozbiljno razmotriti jer su takve da bi njihovo dokazivanje moglo okrenuti rezultate referenduma, rekla je Korun.

30. travanj 2024 13:18