Aktualno
StoryEditor

Ograničenje izvoza goveda ukinuto, ali izvoznicima ‘ostaje gorak okus u ustima‘

12. Prosinac 2018.

Živa stoka konačno se može izvoziti iz Hrvatske bez ograničenja jer vakcinacija protiv bolesti kvrgave kože više nije prepreka, stoji u priopćenju udruge Baby beef. Odluku je jednoglasno donio, kako navode i u Ministarstvu poljoprivrede, Stalni odbor Europske komisije za biljke, životinje, hranu i hranu za životinje, s 28 glasova za.

Ovo se ukidanje ograničenja najprije tiče izvoza goveda s obzirom da je Hrvatska prije dvije godine donijela odluku o preventivnom cijepljenju protiv bolesti kvrgave kože, a koja je izazvala reakcije stočara smatrajući to nepotrebnim, jer cijepljenje nisu provele zemlje koje su bile izloženije virusu kvrgave kože, o čemu je Lider svojevremeno pisao.

U Ministarstvu poljoprivrede navode da se ove godine u Hrvatsko provelo ‘sveobuhvatno nadziranje bolesti kvrgave kože kojim je dokazano da nema cirkulacije virusa. Na temelju tih rezultata Hrvatska je zatražila od Europske komisije ukidanje svih ograničenja u prometu goveda.

U Baby beefu su zadovoljni ovom odlukom i hvale ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića koji je ‘u kratkom roku uspio ispraviti, odnosno sanirati štetu i nepravdu koja je nanesena‘ stočarima.

- U protekle dvije godine imali smo direktne štete koje su nas pogodile zbog donošenja navedene zabrane, a najviše u vidu uginuća i smanjenog prirasta. Indirektne štete pogodile su nas još i više, posebice zbog nemogućnosti prodaje na drugim tržištima. Ostaje gorak okus u ustima jer nam štete napravljene u tom razdoblju i izgubljeno vrijeme nitko ne može nadoknaditi. Iskreno se nadamo kako će ove odluke biti što prije objavljene u službenom listu kako bi već u prvom mjesecu nadolazeće godine mogli opet normalno poslovati – poručio je Darko Celovec, predsjednik Udruge Baby Beef.

27. travanj 2024 00:10