Aktualno
StoryEditor

Okolo - novi umjetnički projekt oživljava zagrebačke javne prostore

06. Srpanj 2018.

Od 7. do 22. srpnja na dvadesetak lokacija u centru Zagreba razni će umjetnici svojim maštovitim intervencijama ukrasiti javne prostore u gradu. Riječ je o novom projektu pod nazivom Okolo.

>>>Bijenale industrijske umjetnosti ‘Na leđima palih divova’ u istarskim gradovima

Neke intervencije pozivat će na interakciju i korištenje, neke upućivati na novu, ljepšu stvarnost, dok će neke donijeti i dobru dozu humora, ponekad zaboravljenog u užurbanoj svakodnevici. Slučajnom ili namjernom prolazniku pružit će tako razlog da zastane, razgleda, razmisli ili se zabavi te potraži ostale intervencije sudjelujući u istraživanju i otkrivanju Zagreba.

Ovogodišnje uvodno izdanje projekta ugostit će poznate francuske street art umjetnike Oak Oak i Levalet koji će inovirati više od deset različitih gradskih lokacija te umjetnički duo Scenocosme koji će u Galeriji Kranjčar predstaviti interaktivnu zvučnu instalaciju Akousmaflore s biljkama u glavnoj ulozi.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=1hae2Fwrqn8[/embed]

Oak Oak je dobro poznat po svojoj igri s urbanim elementima i osvajanju gradskih ulica poetičnim i često humorističnim likovima. Posebno se posvećuje detaljima uz koje veže svoje intervencije, a radovi su mu nerijetko minijaturni i skriveni. Dosad je svoj otisak ostavio na ulicama gradova Francuske, Nizozemske, Španjolske, Belgije, Japana i Havaja, a surađuje i s galerijama u L.A.-u i New Yorku.

>>>‘Mit i stvarnost’ o Hrvatskom proljeću u Muzeju za umjetnost i obrt

Levalet pak zanimljivom kombinacijom crteža i street art instalacija stvara živopisne likove koji komuniciraju s arhitekturom i razvijaju se u dijalogu s već postojećim okruženjem, dok umjetnici Gregory Lasserre i Anais met den Ancxt, koji stoje iza imena Scenocosme, kroz interaktivne instalacije te radove na području vizualne i digitalne umjetnosti preispituju akcije i reakcije gledatelja, uspješno spajajući tehnologiju i žive elemente.

Ove godine ‘Okolo‘ nosi naziv Intro, a događaj su organizirale Ana Mikin i Tina Kovačiček, uz podršku Turističke zajednice grada Zagreba i Francuskog instituta.

28. travanj 2024 06:55