Aktualno
StoryEditor

Okretanje novim izvorima financija: The Guardian se pouzdaje u filantropsku podršku novinarstvu

30. Kolovoz 2017.

Suočene s financijskim problemima, britanske dnevne novine ‘The Guardian‘ tri godine nakon dobivanja Pulitzerove nagrade koja je potaknula njihovu međunarodnu ekspanziju, u potpunosti su prihvatile novu strategiju zarade - filantropiju. Tvrtka je osnovala neprofitnu organizaciju u SAD-u, theguardian.org, koja za rukav povlači filantropske organizacije s molbom da financijski potpomognu izvještavanje o ljudskim pravima i klimatskim promjenama, piše New York Times.

Rachel White, predsjednica neprofitne theguardian.org, izjavila je kako će dobrotvorni status organizacije olakšati doniranje onim organizacijama i pojedinacima koji bi financiranjem profitnog subjekta bili u sukobu interesa.

theguardian.org oslobođen je plaćanja poreza u listopadu 2016. godine i od prosinca ugovara partnerstva. Od tada, theguardian.org je osigurao više od milijun dolara od Zaklade Skoll koju je osnovao Jeff Skoll, prvi predsjednik eBaya; Humanity Uniteda, koji je dio Omidyar grupe čiji je utemeljitelj ujedno i osnivač eBaya Pierre Omidyar te zaklade Conrad N. Hilton Foundation čiji je osnovač hotelski poduzetnik.

White je ukazala na to da zaklade Skoll i Hilton, kao filantropske organizacije, "žele podržati kvalitetan diskurs".

"U vrijeme kada je medijski biznis imao razna previranja i bio suočen s mnogim prigovorima javnosti, zaklade su uložile poseban napor da nas spase", rekla je White te to dodatno obrazložila njihovom željom da se o tema kojima se oni bave više piše u medijima.

Guardianov novi neprofitni pristup okrenut je i čitateljima, kojima se umjesto naplate za čitanje članaka, tek pri dnu članaka poručuje da se pretplate ili daju financijski doprinos redakciji.

Guardian je već koristio doprinose neprofitnih organizacija, uključujući zakladu Bill & Melinda Gates, Ford Foundation i Rockefeller Foundation. Filantropska partnerstva čine relativno mali dio od 276 milijuna dolara godišnjih prihoda, oko 3,8 milijuna funti ili 4,9 milijuna dolara. No, tijekom proteklih 12 mjeseci Guardian je sklopio ugovore kojima se zaklade obvezuju da će im kroz višegodišnje financiranje donirati ukupno 6 milijuna dolara.

Podsjetimo, Guardian, koji je nagrađen Pulitzerom za izvještavanje o informacijama koje je pružao Edward Snowden i zahvaljujući tome stekao popularnost u SAD-u, morao je smanjiti troškove kako bi ublažio gubitke. Oni su u fiskalnoj godini koja je završila u travnju 2017. godine iznosili 44,7 milijuna funti. Budući da su u prethodnoj fiskalnoj godini oni iznosili 68,7 milijuna dolara, rezovi su urodili plodom.

29. travanj 2024 13:31